Redactieblog

171 x bekeken 3 reacties

Eerste Q-koortsbesmetting in Noord-Holland

De Voedsel- en Waren Autoriteit van het ministerie van landbouw heeft twee nieuwe bedrijven besmet verklaard met Q-koorts.

Het gaat om een melkgeitenbedrijf in het Gelderse Lunteren met circa 1160 melkgeitenen en om een melkgeitenbedrijf in het  Noord-Hollandse Zuidermeer met 850 dieren. De bedrijven zijn besmet verklaard op basis van tankmelkonderzoek.

Het bedrijf in Zuidermeer is het eerste bedrijf in deze provincie dat besmet is met Q-koorts. Alleen Friesland en Zeeland zijn nog vrij van Q-koorts op melkschapen- en melkgeitenbedrijven.

In totaal zijn in Nederland nu 75 bedrijven besmet met Q-koorts. Voor de ruimingen werden afgekondigd ging het ministerie van landbouw er vanuit dat eenderde van de melkgeitenbedrijven in Nederland besmet zouden zijn met Q-koorts. Dat komt overeen met ruim 130 bedrijven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dierenvriend

  waarom geen BLOEDONDERZOEK ????

 • no-profile-image

  harmen

  Geen enkele provincie is vrij van Q-koorts, ook Friesland en Zeeland niet. Als je met deze ongelooflijk gevoelige test doorgaat, wordt Q-koorts vroeger of later op elk bedrijf aangetoond. Want de Q-koorts zit overal.

 • no-profile-image

  harmen

  Die is niet de eerste besmetting in Noord-Holland. Dit is het eerste melkgeitenbedrijf dat bij heronderzoek boven de kapwaarde uitkomt. De Q-koortsbacterie is in Noord-Holland al op honderden bedrijven aangetoond.

Of registreer je om te kunnen reageren.