226 x bekeken 2 reacties

Diensten LNV onvoldoende transparant

Controle- en uitbetalingsorganisaties van het ministerie van LNV moeten hun inspecties beter verantwoorden.

Dat stelt de Algemene Rekenkamer in een analyse van de besteding van Europese gelden. Nu is het vaak onmogelijk te achterhalen hoeveel capaciteit controles vergen en wat deze kosten.

De rapportages van onder meer de Algemene Inspectiedienst (AID) en Dienst Regelingen, twee cruciale organisaties in het toezicht op de besteding van Europese landbouwsteun, zouden veel te wensen overlaten. Daarmee is de effectiviteit van hun werkzaamheden lastig te bepalen.

Minister Gerda Verburg moet daarom voor betere informatievoorziening zorgen, stelt de Rekenkamer. De controle-organisaties dienen overzichten te publiceren met daarin de geplande en uitgevoerde controles. In een reactie stelt Verburg haar diensten aan de 'verantwoordingsstructuur van het ministerie' te houden.

De kritiek van de Rekenkamer komt op het moment dat drie van deze diensten gaan fuseren. De geplande samenvoeging van Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), Plantenziektenkundige Dienst en AID in 2011 is niet onomstreden, omdat het functioneren van de eerste organisatie al lange tijd onderwerp van verhit debat is.

In de analyse constateert de Rekenkamer dat Nederland 28 miljoen euro aan landbouwgeld moet terugbetalen; dit is vooral het gevolg van problemen met de perceelsregistratie.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    LTO-Hater

    Lees ik het goed? "de rapportages laten te wensen over?" En deze mensen moeten controleren of wij ons aan een hoop onzin houden? We zouden ze moeten korten: 50% op hun salaris en een boete van 85.000 euro! Gelijke monnikken, gelijke kappen.

  • no-profile-image

    herkauwer

    "Lastig te bepalen?" Het gaat verdomme wel om Gemeenschapsgelden! Eruit met die kolereambtenaren en meteen per dossier een paar particuliere accountants inhuren. Dan krijgt de minister voor veel minder geld alle gegevens keurig en op tijd aangeleverd. Zo werkt namelijk de maatschappij. Allleen de overheid gooit miljarden in zo'n ambtelijke beerput! Weg ermee!

Of registreer je om te kunnen reageren.