Redactieblog

4 reacties

Criteria melding Q-koorts bij mens aangepast

De criteria waar een patiënt met Q-koorts voordat deze op de officiële lijst met Q-koortsmeldingen komt te staan zijn aangescherpt.

Q-koortspatiënten mogen pas in het patiëntensysteem Osiris worden gemeld als er in de afgelopen negentig dagen koorts, longontsteking of leverontsteking zijn opgetreden.

Daarnaast gelden een aantal laboratoriumcriteria voor het aantonen van Q-koorts. Wanneer deze normen in 2009 van kracht waren zouden er 2.140 Q-koortspatiënten zijn, in plaats van 2.300, een verschil van 7 procent.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Yvonne

  Een lab uitslag alleen is in ieder geval niet voldoende. Mijn man en ik hebben allebei antistoffen tegen Q koorts, maar hebben al minimaal 10 jaar geen koorts gehad.
  Koorts kan ook van een ander griepje komen. Maar 1 + 1 = 2!!
  Deze verandering van criteria maakt weinig uit voor het aantal ziektegevallen. Slechts 7% minder.
  Het slechtste wat je vanuit de geitensector kunt doen is discussiëren over het aantal ziektegevallen. Dat maakt niet uit!!! Het staat gewoon vast dat er mensen ziek worden van deze bacterie en daar moet wat aan gedaan worden. Alleen de manier waarop; dat staat ter discussie!

 • no-profile-image

  Bennie

  alleen koorts is dus voldoende om op de lijst te komen in combinatie met een labuitslag. Hoe waren deze criteria in 2009 en 2008 en hoe is hier mee omgegaan? Hoe zijn de waarheden achter het aantal patienten te achterhalen?
  Kan iemand me hier mee helpen?
  bennie@geitenfarm.nl

 • no-profile-image

  g. schepers

  Een Brits staatsman zij ooit eens er zijn drie soorten leugens. Leugens, grove leugens en statistieken. Statistieken zijn zoals bikini's. Ze trekken de aandacht en verhullen de essentie.

 • no-profile-image

  peter f

  Bennie , de echte waarheid daar komen wij toch nooit achter, gerda en ab weten alles toch zo te verdraaien dat ze het altijd bij het juiste eind hebben. Komen er dit jaar nog te veel patienten dan gaaan ze de eisen wel weer bijstellen, om toch maar hun gelijk te halen.

Of registreer je om te kunnen reageren.