Redactieblog

183 x bekeken 3 reacties

Bijzondere vogels nestelen in EHS

In het Natura 2000 gebied De Nieuwkoopse Plassen zitten op dit moment meer dan 33 blauwe kiekendieven.

Dat meldt Natuurmonumenten. Het is uniek dat deze bedreigde roofvogelsoort in zulke grote aantallen in Nederland voor komt.

Bij Nieuwkoop wordt al jaren gewerkt aan de aanleg van de Ecologische Hoofdstructuur. Boswachter Martijn van Schie vertelt dat er vorig jaar in het gebied een recordaantal paren zwarte sterns zaten en dat het zeldzame kleinst waterhoen kwam broeden. Ook gingen er voor het eerst in 30 jaar weer lepelaars broeden. Van Schie noemt het gebied een echte Natura 2000 parel.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  spotvogel

  Natuurmonumenten moet niet lullen. De Blauwe Kiekendieven broeden daar helemaal niet en komen uit Oost-en Midden Europa, omdat daar alles heel dik onder sneeuw en ijs ligt. Kleinst Waterhoen is natuurlijk leuk, maar is een soort die onvoorspelbaar voorkomt omdat ons land aan de rand van het verspreidingsgebied ligt. De kwaliteit van een gebied valt daar niet aan af te meten. Zwarte Sterntjes nestelden vroeger in bijna alle brede plodersloten in het Groene Hart en de Ronde Venen. Onze landelijke populatie is bijna ter ziele, dus wel belangrijk dat er in Nieuwkoop nog een restpopulatie zit. Uitstel van excecutie. Maar dat alles heeft niks met overwinterende kiekendieven te maken.

 • no-profile-image

  gert

  Dan kunnen andere vogels beter vertrekken uit dat gebied,de kuikens zijn straks geen lang leven beschoren

 • no-profile-image

  spotvogel

  Door de langdurige strenge winter met meters sneeuw in Oost- en Midden Europa zijn de Blauwe Kiekendieven uit Polen, Oost-Duitsland en andere regio's naar onze streken gekomen. Ze zoeken hier graag uitgestrekte open gebieden op (Oost-Groningen, Veenkoloniën, Flevopolders) en jagen daar overdag individueel, maar slapen 's nachts groepsgewijze in riet en ruigte. Al een dikke maand geleden zag ik er opmerkelijk veel in de polders bezuiden de Maas tussen Cuyk en Den Bosch. Maar niet zoveel als in Nieuwkoop. Mijn teller bleef op 12 staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.