Redactieblog

1 reactie

Banken kritischer bij aankoop grond

Januari was een rustige maand op de grondmarkt. Dat concludeert voorzitter Harry Boertjes van de vakgroep Agrarisch en Landelijk Vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

"Door het winterse weer is er nog weinig activiteit op de grondmarkt. Meestal trekt de markt iets aan als het voorjaar weer voorzichtig begint", zegt de makelaar.De grondmarkt typeert zich door weinig transacties en stabiele prijzen. Dit is al geruime tijd zo. De betere gronden worden voor goede prijzen verkocht, zeker wanneer er lokaal concurrentie is op de grondmarkt. "Je ziet dat melkveebedrijven de laatste jaren vooral hebben geïnvesteerd in stallen en vee. De handel in melkquotum en grond volgt hierop. Melkveehouders zijn bereid om hoge bedragen te betalen voor goede grond die dichtbij het bedrijf ligt."Voor minder courante gronden in gebieden waar weinig spelers op de markt zijn, blijken de grondprijzen te dalen.

Het beperkte aantal transacties wordt ook veroorzaakt door een wat terughoudender opstelling van de banken. Ze zijn kritischer op het verstrekken van een lening voor grondaankoop dan voorheen. De handel in complete bedrijven gaat gestaag door. Doordat projectontwikkelaars niet meer actief zijn op de grondmarkt komen er weinig nieuwe kopers op de markt. Tegelijkertijd hangt er nog een groep potentiële kopers boven de markt die na uitkoop van hun bedrijf nog niet geïnvesteerd heeft. Hierdoor worden grotere bedrijven met een gunstige verkaveling vlot verkocht.

Handel in pluimvee- of varkensbedrijven is er niet. "Vanuit deze sector is vrijwel geen belangstelling voor koop van bestaande locaties. Ondernemers hebben de voorkeur voor nieuwvestiging." De handel in akkerbouwbedrijven is ook rustig. Opvallend is de situatie op de vastgoedmarkt voor paardenobjecten. Door de goede sport- en fokkerijprestaties begint Nederland een voornaam paardenland te worden. "De belangstelling van buitenlandse hippische ondernemers om zich in Nederland te vestigen neemt toe. Er zijn vorig jaar meerdere objecten verkocht aan mensen die zich vanuit het buitenland in Nederland vestigen", aldus Boertjes.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Agrisales.nl

    Het verhaal van Harry is wel dat van een pastoor die voor eigen parochie spreekt. Zijn handel betreft binnen de Boertjes Vastgoed ook hoofdzakelijk paardenbedrijven, doch als we zien dat de gehele paardenwereld al enkele jaren in een dip zit, zal dat ook geen hype zijn.
    Voor de rest is het momenteel ook al enkele weken moeilijk bezoeken en bezichtigen van boerenbedrijven, omdat de meeste grond nog steeds onder een sneeuwlaag ligt of bevroren is. De aanvragen zijn t.o.v. 2009 behoorlijk toegenomen, nu de koopovereenkomsten nog en dan is er weer licht in de tunnel.

Of registreer je om te kunnen reageren.