Redactieblog

240 x bekeken 3 reacties

'Bacterie mogelijk actiever door vaccin'

Het vaccineren van geiten tegen Q-koorts zou voor besmette geiten tot een hogere uitscheiding van bacterie kunnen leiden.

Dat zeggen veterinaire deskundigen. Er is hier echter geen onderzoek naar gedaan, waardoor er niets met zekerheid is te zeggen. "De vaccinatie zelf kan er niet toe leiden dat een dier postief wordt getest. Het gaat om een afgedood vaccin, waardoor er geen bacteriën in het dier komen", aldus Fred van Zijderveld van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR.

"We sluiten niet uit dat een besmet dier tijdelijk meer bacteriën gaat uitscheiden. Dat kan komen doordat het vaccin invloed heeft op het immuunsysteem. Doordat het immuunsysteem tijdelijk meer energie steekt in het vaccin, zou de bacterie zelf actiever kunnen worden, wat leidt tot een hogere uitscheiding van bacterie", aldus Van Zijderveld.

Ook Wessel Swart van vaccinproducent Ceva Animal Health zegt dat de belasting van het immuunsysteem door het vaccin in theorie zou kunnen leiden tot verhoogde uitscheiding. Maar bewijzen zijn hier niet voor. Delen van het vaccin hebben hetzelfde DNA als de bacterie. De PCR-tests die gebruikt worden om Q-koorts vast te stellen doen dit op basis van bepaalde stukjes DNA.

"Het vaccin werkt op het immuunsysteem en gaat niet het hele lichaam door. DNA van het vaccin kan niet in de melk terechtkomen", legt Swart van Ceva Animal Health uit. De geitenhouders maken zich zorgen over de betrouwbaarheid van het testen en het effect van vaccinatie hierop. Er zouden geitenbedrijven zijn die voor vaccinatie negatief waren, maar na vaccinatie positief.  "Als dit het geval is, was er toch al sprake van een besmetting op het bedrijf. Deze zou richting het aflammerseizoen alsnog zichtbaar worden omdat de uitscheiding dan toeneemt."

De Gezondheidsdienst voor Dieren ontkent dat vaccinatie effect heeft op de uitscheiding, omdat het om een dood vaccin gaat.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ex geitenhouder

  het zal wel nooit tot een oplossing komen, maar dat was van te voren ook te voorspellen wanneer de politiek zich er mee bemoeid is er geen beleid meer alleen maar wanbeleid. Nu het wild nog allemaal afschieten, maar dat zal niet gebeuren dat weet ik zeker, nu komt er een andere oplossing uit de hoge hoed let maar op. Over de rug van de melkgeitenhouders leren ze hoe het anders kan, jammer melkgeitenhouders de volgende keer zoeken wij een andere sector uit er zijn er nog een paar met een (fosfaat)probleem.

 • no-profile-image

  Nietje

  Goed onderbouwd stuk.... echter ik mis toch één aspect.
  Als er d.m.v. DNA analyse wordt getest, zou er in het vaccin een marker moeten zitten die aan kan geven of positieve test een gevaccineerd dier betreft (marker) of een ziek dier. Maar aangezien met de betreffende marker vaccins ook niet mocht gebruiken bij de varkenspest in 1997 - 1998 zal het nu ook wel niet het geval zijn. Ik wens de schapen en geitenhouders succes toe, het blijft nu naar mijn smaak een politiek spelletje..... waar hebben we dat meer gezien..... o ja, varkenspest - vogelpest - mkz.... toch wel typisch telkens als een agrarische tak volwassen / groter begint te worden.
  Achtergrond: Agrarische sector - Micobiologe / Biochemicus

 • no-profile-image

  Han

  Na de laatste berichten in de krant, komt er zeker en ander beleid. De wilde varkens en herten in het buitenland zijn ook besmet of op zijn minst dragers. Deze dieren zijn niet in contact geweest met onze geiten en schapen. We spreken wel over natuur waarden en dus is afschieten niet aan de orde en vaccinatie niet mogelijk. Laten we deze >scatjes< ongemoeid kunnen we moeilijk blijven volhouden dat >Ruimen< de oplossing van het probleem is.

Of registreer je om te kunnen reageren.