Redactieblog

Wi kou leaks

’Zie je nou wel!” zegt Wijnand terwijl er stoomwolkjes uit zijn neus komen. ”Ik heb altijd al gezegd dat het helemaal niet waar is en ik merk er ook héél weinig van.” Tegelijk met hem komt er een stroom kou de keuken binnen.

Op Wikileaks was het al te lezen; hoe milieuonderzoekers hun resultaten opleuken om de opwarming van de aarde te bewijzen. En het lijkt erop dat ook deze uitgelekte rapporten de waarheid geen geweld aandoen.

Wijnand heeft zelfs een thermo-overall aangeschaft want het is bepaald niet behaaglijk geweest in de melkput de afgelopen weken. De straffe oostenwind kan gewoon langs en onder het windbreekzeil door waaien en de drinkbakken van de koeien raken bevroren. Woensdagavond duurde het een uur voordat alle melkmeters ontdooid waren en toen de carrousel één rondje gedraaid had, begon het weer van voren af aan. Dan duurt melken wel heel lang en zijn alleen thermolaarzen niet toereikend.

Ik had al een tijd staan prutsen met de kalverdrinkautomaat die ook bevroren was, maar Wijnand en de föhn moesten eraan te pas komen om de boel weer aan de gang te krijgen. Wordt dat ding ook nog eens gebruikt. Voor een paar dagen kan ik er de lol nog wel van inzien, als we dan ook maar kunnen schaatsen.

Ondertussen bedenk ik me wat we moeten als het echt lang koud blijft. Een biggenlamp boven de drinkautomaat gaat nog wel, maar wat moet je met de melkput? Leuk zo’n ruime stal, maar niet als het vriest met een harde oostenwind erbij. Op een open dag ergens in de polder hebben we eens een tentconstructie gezien boven de carrousel. Toen leek ons dat nog wel erg luxe, maar als dit soort winterweer standaard gaat worden, is het zo gek nog niet.

Ik zorg nog maar eens voor een extra dikke laag stro bij de kalveren en tref maatregelen in de kaasmakerij. De slang die wei afvoert loopt naar buiten en daar had ik van de week niet aan gedacht. En als ik ergens een hekel aan heb, dan is het aan werk dat niet nodig was geweest. Maar zo lekker dik aangekleed is de kou echt heerlijk en snuif ik de schone lucht nog eens extra goed op. Want over luchtvervuiling zal Wikileaks binnenkort ook wel iets publiceren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.