233 x bekeken

'Weinig kans versoepeling Natura 2000'

Staatssecretaris Henk Bleker wil dat Brussel de teugels van het Natura 2000-beleid laat vieren en zoekt steun bij andere lidstaten. De kans op succes is zeer gering, stelt hoogleraar natuurbeschermingsrecht Kees Bastmeijer van de Universiteit van Tilburg.

Waarom verloopt de uitvoering van Natura 2000 zo moeizaam?
"Vooropgesteld: er gaat heel veel goed. Maar hier en daar hebben we inderdaad een probleem. Stikstof is daar een voorbeeld van. Bij de vestiging van veehouderijbedrijven en aanleg van infrastructuur is te weinig gelet op de cumulatieve effecten. Daarom zijn ingrijpende maatregelen nodig, maar de politiek is niet in staat gebleken die te nemen. Dat heeft niet alleen met bezuinigingen te maken, maar ook met keuzes. In Nederland geldt een piepsysteem: wanneer bepaalde sectoren klagen, pakt de overheid zelden door."

Maakt een pleidooi van Bleker voor versoepeling kans?
"Niet als hij het juridisch regime wil aanpassen. Dat Bleker overleg wil voeren met andere lidstaten is verstandig. Maar dan moet hij zich richten op grensoverschrijdende problemen en niet op de hardheid van het beleid. De Europese Commissie heeft de afgelopen jaren veel energie in dit systeem gestoken en zal niet genegen zijn aanpassingen door te voeren; de brief die Barroso vorig jaar aan Balkenende stuurde, bevestigt dit. Als je de Commissie wilt meekrijgen, is het onverstandig in te steken op verzwakking van het regime."

Maar als alle lidstaten dat willen, gebeurt het toch gewoon?
"Dat is zeer de vraag. Je zult toch de Europese Commissie en het Europarlement moeten meekrijgen. Zo eenvoudig ligt dat dus niet. Bovendien vind ik het nogal een zwaktebod van Nederland. Het bevestigt dat je de sociaal-economische belangen niet onder druk wilt zetten voor natuurwaarden. Dat getuigt van kortzichtigheid, want de biodiversiteit loopt nog steeds terug. Juist daarom is Natura 2000 zo strikt."

Zie ook: Europa zet problemen Natura 2000 op agenda

Of registreer je om te kunnen reageren.