Redactieblog

232 x bekeken

Weer wat beweging op grondmarkt

De grondmarkt begint heel voorzichtig weer iets meer in beweging te komen. Dat zegt voorzitter Harry Boertjes van de vakgroep Agrarisch en Landelijk Vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

”Afgelopen maanden was iedereen heel afwachtend, waardoor er vrijwel geen transacties waren. De afwachtende houding is er nog steeds, maar toch zie weer wat beweging”, vertelt de makelaar. ”De stemming iets positiever.” Met name grond op betere locaties wordt goed verkocht.

Op de markt voor complete bedrijven worden in het Noorden en Oosten iets meer zaken gedaan. Het aantal kopers dat op zoek is naar een nieuw bedrijf omdat ze elders zijn uitgekocht door een projectontwikkelaar of voor natuur neemt steeds verder af. Tegelijkertijd zijn er wel kopers die hun huidige locatie willen verkopen om op een betere locatie het bedrijf voort te zetten. Hierbij gaat het anders dan op de huizenmarkt, waar vaak een ander huis pas gekocht kan worden als het oude huis verkocht is. ”Hier wordt door banken toch vaak zakelijker naar gekeken, waardoor gezonde bedrijven hier niet op hoeven te wachten”, zegt Boertjes.

De goede prijzen die voor akkerbouwproducten worden betaald, zorgen voor een positievere stemming in deze sector. ”Je ziet dat percelen die in de buurt liggen wat makkelijker worden gekocht. De prijzen voor bouwland zijn stabiel, net als voor grasland. ”De bandbreedte is echter wel heel groot. Als je bijvoorbeeld in noordelijke provincies kijkt, variëren prijzen tussen de 23.000 en 35.000 euro per hectare. In het Oosten ligt het prijsniveau tussen de 28.000 en 50.000 euro.”

De druk op landbouwgrond van buiten de sector is kleiner geworden door het besluit om de aankopen voor natuur stil te leggen. ”Voor ondernemers die lange tijd op de nominatie stonden om uitgekocht te worden, geldt nu dat ze kunnen blijven zitten. Ik merk dat ondernemers hierin heel flexibel zijn. Ondernemers die eerst uitgekocht zouden worden, zijn nu aan het onderhandelen voor een groter bouwblok. Het is nu afwachten in hoeverre natuurorganisaties middelen hebben om de gronden alsnog aan te kopen voor natuurontwikkeling.”

Of registreer je om te kunnen reageren.