187 x bekeken

Stoere taal

agd.media
Dat staatssecretaris Henk Bleker (ELI) houdt van duidelijkheid was bekend.

Ook bij het zich al jaren voortslepende ammoniakprobleem windt Bleker er geen doekjes om: hij geeft zichzelf nog een jaar de tijd een oplossing uit te dokteren voor veehouderijen bij Natura 2000-gebieden. Lukt dat niet, dan moet Natura 2000 maar worden aangepast, vindt hij.

Sympathiek richting veehouders, maar het is de vraag of Bleker deze stoere taal uiteindelijk waar kan maken. Nederland heeft immers – zij het jaren geleden – wel zijn handtekening gezet onder de Vogel – en Habitatrichtlijn, die de basis vormen voor Natura 2000.

Blekers opstelling doet sterk denken aan de brief die vorig premier Jan Peter Balkenende in de zomer van 2009 stuurde aan Commissie-voorzitter José Manuel Barroso. Daarin vroeg Balkenende om een herziening (lees: versoepeling) van Natura 2000, om dezelfde reden als Bleker nu aanvoert: dat project is te ver doorgeschoten en daarmee onuitvoerbaar. Het antwoord van Barroso was simpel: niet Natura 2000 is te rigide, maar de wijze waarop Nederland dit uitvoert.

De kans bestaat dat ook Bleker over een jaar nul op rekest krijgt in Brussel. Tenzij ook veel andere lidstaten tegen de grenzen van Natura 2000 aanlopen, en het alsnog tot een herziening komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.