Redactieblog

473 x bekeken

Rustgevend

Ik ben aan het tanden poetsen. Buiten. Het is donker. Nou ja, bijna. De sneeuw glinstert om mij heen in het licht van de volle maan.

De lucht is helder, dus zal het wel een koude nacht worden. Het doet me denken aan ons eerste jaar hier. Toen we voor kerstavond waren uitgenodigd bij vrienden. Daar zouden we de traditie gaan meemaken van het ’colindes’ zingen; groepjes mensen die aan de deur Roemeense kerstliedjes komen zingen. Waarna ze met z’n allen binnen komen en een paar cent en een borrel krijgen.

Het had de hele dag gesneeuwd en we hadden zo’n vermoeden dat het slingerende grindpad naar onze vrienden niet gestrooid zou zijn. Dus gingen we te voet. Door de sneeuw, dik ingepakt. Een half uur lopen. Een zelfgemaakt krentenbroodje met roomboter onder de arm. Want we wilden ze natuurlijk ook een beetje Nederlandse kersttraditie laten zien. Al lopende door het witte, stille landschap kon ik me voorstellen hoe onze ouders vroeger ook zo op pad waren geweest op kerstavond. Naar de nachtmis.

Ik vond het heerlijk. De wereld om ons heen verhuld in een dikke witte deken. Met als enige geluid het geknisper van onze eigen voetstappen. Zo vredig, zo rustgevend. Net als nu, in het maanlicht.
Ik kijk om me heen en het is net of het besneeuwde landschap me wil zeggen dat het goed is. Even rust. Even pauze. Even een pas op de plaats. Wat we net van de week hardop tegen elkaar gezegd hadden. Want hoelang zijn we nu al niet aan het haasten? Hoelang zit de gedachte dat de melkkoeien over moeten ons al niet in de nek te hijgen? Waardoor het lijkt of we elke keer achter de feiten aanlopen en de boog altijd gespannen staat.

Nee, nu even rust. In ons hoofd. De bouw gaat gewoon door. Maar niet meer met de stress dat het gisteren af had moeten zijn. En onze nieuwe woonruimte krijgt nu eerst prioriteit. Want met min twintig met een baby in een caravan…

Van de week maken we hem af, de kamer. Zodat we er met de kerst warmpjes bij zullen zitten. Al zal ik het tanden poetsen onder de sterrenhemel wel gaan missen.Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.