189 x bekeken

Productschappen moeten blijven

agd.media
Het landbouwbedrijfsleven en de vakbonden hebben een duidelijk signaal afgegeven aan de overheid. Ze willen de productschappen behouden. Dat is niet voor niks.

In de productschappen kunnen bedrijven en belangenbehartigende organisaties overleggen over de sectoren waar ze werkzaam in zijn. Ze kunnen regels opleggen aan bedrijven als dat het algemeen belang van een sector dient. Dat is effectief. Je moet er als sector toch niet aan denken dat je voor ieder regeltje naar de overheid moet. Dat kost veel tijd. Ook kunnen de productschappen een stimulans zijn voor ontwikkeling en innovatie. Begrippen die de overheid ook omarmt.

Dat de productschappen ondemocratisch zijn is een feit. De heffingbetalers kunnen niet rechtstreeks hun vertegenwoordigers kiezen. Dat wordt opgevangen door het draagvlakonderzoek, zodat de overheid toezicht kan houden of de productschappen niet te ver afdrijven van de heffingbetalers.
Bovendien wil de overheid afslanken. Dan moet je vooral de productschappen behouden. Ze nemen de overheid werk uit handen en doen het sneller, effectiever en goedkoper.

Of registreer je om te kunnen reageren.