Redactieblog

Overnameprijs bouwperceel voor kind te laag

Breda - De overnameprijs van een perceel grond dat bestemd is voor de bouw van een woning is volgens de rechtbank Breda te laag. Het perceel is bestemd om er een woning op te bouwen en is daarom meer waard dan de aangegeven waarde met tuinbestemming. Gevolg: meer overdrachtsbelasting.

Kort samengevat is de uitspraak van de rechtbank Breda de volgende:

Begin 2006 dient belanghebbende een verzoek in tot wijziging van het bestemmingsplan voor een perceel dat in eigendom is van zijn ouders. Belanghebbende wil er een huis op bouwen. Eind 2006 bericht de gemeente belanghebbende dat zij in principe medewerking zal verlenen aan de bouw van een woning op het perceel. Belanghebbende koopt vervolgens de grond van zijn ouders.

Het perceel wordt in februari 2007 geleverd. In de aangifte overdrachtsbelasting wordt een waarde van 80.000 euro aangegeven. Hierbij is rekening gehouden met een taxatierapport uit 2006 waarbij de waarde van het perceel – met tuinbestemming – op 42.500 euro is vastgesteld. De inspecteur legt een naheffingsaanslag overdrachtsbelasting op. Hij is namelijk van mening dat de waarde van het perceel 299.250 euro bedraagt.

Rechtbank Breda oordeelt dat de waarde van het perceel 299.250 euro bedraagt. De rechtbank overweegt daarbij dat belanghebbende het perceel heeft gekocht om er een woning op te bouwen en om het perceel derhalve als bouwgrond te benutten. Verder overweegt de rechtbank dat – gezien de omstandigheden – het risico dat geen bouwvergunning zou worden verleend, gering was. De inspecteur heeft bij de waardevaststelling dan ook terecht rekening gehouden met een correctie van 10 procent. De naheffingsaanslag blijft in stand.

Rechtbank Breda, MK, 1 december 2010, nummer AWB 09/5671,/i>

Of registreer je om te kunnen reageren.