Redactieblog

200 x bekeken 3 reacties

Ode aan een verdwenen Dagblad

Vaarwel Agrarisch Dagblad. Je hebt je dienst gedaan. Als dappere krant begon je 25 jaar geleden. Nu sterft je naam uit samen met het geheugen van de lezers.

Mag ik als columnist van het eerste uur een traantje wegpinken? Het dagelijkse ritme is weg. Lekker ’s middags voor het melken bij een kopje thee het laatste nieuws lezen. Natuurlijk over de landbouw. Dat immers interesseert boeren het meest.

Er is geen beroepsgroep die zo verwant is met haar werk, dat ze er altijd over praat en er nooit genoeg over leest. Het Agrarisch Dagblad leverde dat. Hanna ging altijd eerst even naar de brievenbus om het Agrarisch Dagblad te halen, voordat we gingen theedrinken.
Dat is voorbij. Met drie keer per week is het ritme weg. Ik moet nu naar de computer om in te loggen voor het nieuws voor mijn bedrijf. Niet meer lekker hangen in de stoel met de krant op de keukentafel en een kopje thee in de hand. Nee, geconcentreerd naar het scherm kijken en zoeken naar wat me interesseert. Anders praatten Hanna en ik tussen het lezen door. Dat is er niet meer bij.

”Het is ongezelliger geworden”, zegt Hanna. ”Als je interessante dingen las, vertelde je het mij. Of je schoof de krant door. Nu zeg je: zoek het maar op. Dat doe ik later, als het mij past. Een krant op de keukentafel is geeft sfeer. Een computer is koel”.

Ik knik. De Krant was een vriend, Media een afstandelijke kennis. De krant komt bij je. Bij media moet je zelf binnen stappen. De agd-pagina op internet doet me denken aan een rosse buurt. Alle schoons wordt je via de ramen gepresenteerd, maar als je verder wilt, moet je betalen.
Teleurgesteld dus? Nee, natuurlijk niet. Agd.media past in deze tijd. Verschaft meer en actuelere informatie. Is altijd beschikbaar. Vluchtiger, maar voor de moderne boer voor wie de computer onderdeel is van zijn bedrijfsvoering, de ideale manier op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.

Dus: dag Agrarisch Dagblad, welkom agdmedia. Maar Hanna zegt zuur: ”Ik vraag me af op welke termijn agd.media een weekblad zal worden”.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Onder de onkostenvergoeding voor deze column valt toch op zijn minst een Ipad. Dan blijft de beleving ouderwets gezellig.

 • no-profile-image

  H.Buirs

  Jammer, ik lees liever de krant.

 • no-profile-image

  FJ

  Beste Vergaderboer,

  Wat dacht je van een I-pad bij de thee; zelfde effect...

Of registreer je om te kunnen reageren.