Redactieblog

"Nieuwe commissie moet geen nieuwe versie van Wijffels rapport maken"

De Commissie Van Doorn gaat zich buigen over de toekomst van de veehouderij in Noord-Brabant.

Het is niet de eerste commissie die dit doet. Gedeputeerde Ruud van Heugten legt uit waarom deze commissie met prominenten in het leven is geroepen.

Wat gaat de commissie Van Doorn doen?

"Deze commissie gaat ons helpen bij het vinden van de rol die de provincie kan spelen bij het verduurzamen van de veehouderij in Noord-Brabant. In het huidige beleid beperken we de ongebreidelde groei via beleid op ruimtelijke ordening en milieu. Maar dit spoor leidt ten lange leste niet tot een betere en groenere veehouderij in Brabant. Daarvoor moeten we verder kijken dan ruimtelijke ordening en technische maatregelen."

Wat maakt deze commissie anders dan alle andere commissies die zich over duurzame veehouderij hebben gebogen?

"We willen geen nieuwe versie van het rapport van de commissie Wijffels en we willen ook geen kopie van alle welzijns- en duurzaamheidsstudies die worden gedaan. De commissie is aangesteld om een compacte agenda met ideeën en visies te ontwikkelen waarmee we aan de slag kunnen. Het moet uitvoerbaar zijn op de korte en middellange termijn en ook hier toepasbaar, zonder dat we bijvoorbeeld eerst in Brussel moeten aankloppen. Het moet een concreet stappenplan worden tot een duurzame veehouderij en een duurzaam agrocomplex waar draagvlak voor is en waar we trots op kunnen zijn."

De verwachtingen zijn hoog

"Ja. Maar Daan van Doorn heeft in de mosselsector voor een vergelijkbaar dilemma gestaan, waarbij de belangen tussen natuur, economie en voedselproductie zeer divers waren. Dat heeft geresulteerd in een goed rapport. Als het nu tegen valt hebben in ieder geval onafhankelijke mensen gedacht over de toekomst van het agrocomplex, vanuit een hele brede blik."

U noemt onafhankelijk. Is voorzitter Daan van Doorn als oud-topman van Vion wel onafhankelijk?

"Hij werkt er niet meer en is daardoor niet meer afhankelijk van Vion. Met zijn kennis heeft hij een grote voorsprong. Hij weet hoe hij de sector kan triggeren tot maatregelen."

Waarom kijkt de commissie alleen naar Noord-Brabant?

"We willen het klein houden, zodat het is afgestemd op de situatie hier en ook regionaal kan worden uitgevoerd. Als je het landelijk doet, duurt alles langer, wordt het logger en minder concreet."

Of registreer je om te kunnen reageren.