Redactieblog

Nieuw natuurbeleid

Kabinet wil natuurbeleid aanpassen, maar eigenlijk gaan de provincies er nu over.

Het nieuwe kabinet heeft de knuppel in het hoenderhok gegooid, de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) wordt heroverwogen en de robuuste verbindingszones gaan niet door. Opwinding alom, ook al is te verwachten dat de scherpe kantjes afgerond gaan worden in verdere onderhandelingen. De kern van het beleid van Bleker zal daar niet door veranderen, en dat is niet zo gek.

Het kabinet en ook Bleker voelen de maatschappelijke trend goed aan: er is al een aantal jaren een toenemende weerstand tegen het enigszins elitaire natuurbeleid. Het heeft soms veel weg van grootschalig tuinieren op kosten van de rijksoverheid. Zo kapt Staatsbosbeheer bij mij in de buurt bos, tegen de zin van de bevolking, om grafheuvels beter te laten uitkomen. Je moet maar durven.

Begrijp me goed, het natuur- en milieubeleid van de afgelopen decennia was hard nodig om het drukke Nederland een beetje leefbaar te houden. En het zal ook in de toekomst nodig blijven. En waarschijnlijk komt er op een enkele plaats nog wel een robuuste verbinding ook. Soms is die trouwens best goedkoop en eenvoudig te realiseren. Als we de betonmuren langs de Betuwe-spoorlijn afbreken, kan de natuur in elk geval weer van Noord-Nederland naar Zuid-Nederland en terug.

Toch moet de landbouw niet te vroeg juichen, het hangt er maar van af waar het nieuwe natuurbeleid op gericht wordt. Als de bescherming van de ‘zware biodiversiteit’ centraal komt te staan, dan is het de vraag of de boerennatuur ongeschonden uit de strijd komt. Boerennatuur doet namelijk vrijwel niets voor de echt schaarse soorten.

Toch, als je de sfeer van de nieuwe regering wat inschat, dan heeft Bleker waarschijnlijk juist boerennatuur en cultuurlandschap voor ogen. Alleen jammer dat hij daar niet meer over gaat, natuurbeleid is bij de provincies ondergebracht. Dat worden nog lastige gesprekken voor Bleker.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.