335 x bekeken 5 reacties

Nieuw graanbeleid nodig

agd.media
De hectiek op de graanmarkt laat zien dat de Europese politici wat al te gemakkelijk het graanbeleid hebben afgebouwd. Het nieuwe beleid past in het vrije-markt-denken dat zich meester heeft gemaakt van politici.

Maar langzaam daagt het inzicht bij politici dat de vrije markt niet zaligmakend is voor de gezondheidszorg, het openbaar vervoer, het onderwijs en de financiële markten. Het is te hopen dat dat inzicht ook doordringt tot landbouwpolitici. De landbouw zorgt voor voedsel, een eerste levensbehoefte. Dat laat je niet over aan de vrije markt. Voedseltekort leidt tot onrust en drijft de inflatie op.

Veel andere landen kopiëren juist het afgeschafte EU-graanbeleid. China, India, Zuid-Korea, Rusland, Saoedi-Arabië, om er maar een paar te noemen, leggen graanvoorraden aan met een interventiesysteem en zorgen via invoerheffingen en exportsubsidies er voor dat voldoende graan beschikbaar blijft voor het eigen land.

Ook de EU moet aan voorraadbeheer doen voor een basisvoedsel als graan. Consumenten, telers en verwerkers hebben op de lange termijn baat bij een stabielere graanprijs en voldoende aanbod. De politiek hoeft slechts twee dingen te doen: zorgen dat een voorraad kan worden gevormd voor de magere jaren. En zorgen dat een aantrekkelijke prijs het interessant maakt voor akkerbouwers om graan te telen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gsm

  250 euro is de prijs die we in de jaren 80 ook kregen ,hoezo hoog ???????????????????????????????

 • no-profile-image

  Heijo ten Have

  Politici telen altijd achter de markt aan.
  Misschien moet de LTO hier ook eens induiken
  Nu de prijzen stijgen is het verstandig om beleid voor de toekomst te maken. Omdat je nu sterker staat
  Onderzoek maar eens of we niet terug moeten naar een soort interventie systeem.
  Als je ziet wat de EU aan de interventie verdiend heeft aan gerst het afgelopen jaar, is het ook voor hun aantrekkelijk.
  Maar daar hoor je de politici niet over.
  Alleen maar jammeren als het de burgers van de EU geld kost.
  Voor een euro graan telen is ook voor geen enkele akkerbouwer kostendekkend.
  Dus collega kom maar met alternatieven.

 • no-profile-image

  na de oorlog had de politiek het goed voor elkaar
  de teler een aardige prijs en een stabile voedsel voorraad
  volgens betweters werd het te duur en konden de telers decenia lang voor niets werken
  nu hebben we nog niet eens een kostendekkende prijs, waar we al zo lang op wachten en moeten we weer terug naar een regulering door een uiterst onbetrouwbare overheid???????
  NOOIT
  de mensen wilden het zo, ze kunnen het krijgen, voor onze prijs!

 • no-profile-image

  ja hoezo hoge graan prijzen de teelt kosten 4 x zo hoog in 20 jaar en de prijs nu bijna hetzelfde

 • no-profile-image

  Zolang in West Europa de handels geest als een Grote God wordt aanbeden, zal er geen weg terug zijn naar het oude vertrouwde Graan beleid waarbij er voldoende voorraad wordt aangeldg voor als het eens een jaartje minder is. Wordt er al een voorraad aangelgd, dan zal dat weer over de rug van de boeren gaan met excuus we hebben een graan overschot. Het woord overschot en berg van de laatste 40 jaar duidt niet op voorraad maar op (veel) te veel. Iedereen inclusief boeren hebben dit excuus altijd gebruikt om de (veel) te lage graan prijzen goed te praten. Nu is deze berg eindelijk weggewerkt via bio brandstof, het toverproduct, en stijgt de prijs na 40 jaar eens tot op of boven de kostprijs. Roept de mensheid weer om ingegrijpen in markt, omdat anders de prijs van voedsel zal stijgen en daarmee de economische groei klem komt. Laten we de boeren nu eens hun markt mazzel gunnen, ze zullen hun uiterste best doen om als altijd het overschot weer in ere te herstellen en daarmee hun eigen prijs verzieken.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.