NMA kan reinigende werking hebben op glasgroentenafzet

agd.media
Het is slikken voor de paprikasector. Een groep bedrijven wordt door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) verdacht van mogelijke prijsafspraken.

De sector kan maximaal tientallen miljoenen euro’s boete opgelegd krijgen. Dat raakt ook andere groentetelers, omdat de betrokken afzetorganisaties een breed product aanbieden. Veel telers zullen dit overigens een gotspe vinden, omdat de paprikasector geen vuist kan maken tegen de inkoopkracht van supermarkten, die veruit het meest verdienen aan de verkoop.

Het valt moeilijk te voorspellen wat het verdere verloop is van de NMA-procedure, maar er liggen ook kansen voor de sector om verandering af te dwingen. Over de inhoud van de aanklacht is niets bekend, want deze is strikt vertrouwelijk. Het is niet eens helder wie wel of niet in de verdachtenbankjes zitten. Maar na anderhalf jaar mag je uitgaan van een heldere analyse van wat wel en niet mag. Daar heeft de sector mogelijk wat aan, want dat is nu volstrekt onduidelijk. Dit bleek recent bij de prijsinformatiesystemen voor hardfruit. Mag je prijzen collecteren en publiceren die een week oud zijn? Voor stabiele producten als fruit kan dat een prijsindicatie zijn voor de volgende week, maar voor glasgroente kan er in een week veel veranderen. Wat mag je dan wel verzamelen en delen?

Een misschien groter voordeel is dat door de NMA de urgentie groeit om zuivere samenwerking na te streven door bijvoorbeeld bundeling of fusie. Daar kan de NMA - gezien de versnippering in de sector - geen bezwaar tegen hebben. Het verdient aanbeveling dat de afzetpartijen de strategie onderzoeken om met de NMA om tafel te zitten en de NMA overtuigen dat veranderingen op handen zijn en zo boetes te ontlopen. De mogelijk torenhoge boetes zijn zo een stok achter de deur voor echte verandering.

Of registreer je om te kunnen reageren.