Redactieblog

305 x bekeken 10 reacties

Met dank aan de lage melkprijs (2)

Als regel reageer ik niet op de reacties. Ieder zijn eigen mening, toch? En die van mij is zeker niet zaligmakend.

Toch ben ik geschrokken van enkele reacties op de stelling dat het wel goed is voor de bedrijfsvoering dat de melkprijs lager was. Het commentaar varieert van 'bullshit' tot 'dom' en wat er tussen ligt. Dat is niet erg, maar het geeft weer dat die collega's te weinig in de spiegel kijken.

Wat is er aan de hand? Een medewerker van Agrifirm, Hendrik Arends, stelt op basis van resultaten vast dat het voerrendement in de barre tijden met lage melkprijzen veel beter is geworden. Minder krachtvoer, relatief meer melk uit eigen ruwvoer, kortom een gunstige ontwikkeling voor de boer.
Dat is het resultaat van een periode van een lage melkprijs. We worden met de neus op de kosten gedrukt en daar hebben we profijt van, nu de prijzen weer hoger zijn.

Grote vraag voor mij is: waarom is dit bullshit en dom? We hebben als boer vaak de mond vol van onbekwame ambtenaren en andere lieden in de maatschappij, die het niet goed doen. Wij zijn erg kritisch over alles.

Dat is prima. Maar waarom dan niet de hand in eigen boezem gestoken? Denken deze collega's - vaak met hoge kostprijzen - dat ze heilig zijn en niets kunnen verbeteren? Dat is zelfoverschatting en staat een gezonde bedrijfsontwikkeling in de weg. Wie niet open staat voor de werkelijkheid en verbeteringen, is de teleurgestelde beëindiger van morgen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Met minder krachtvoer? Een merkwaardige constatering bij de Agrifirm. Immers, de Agrifirm vertegenwoordigers maakten toch altijd al samen met de klanten een optimale voerverhouding tussen eigen- en aankoopvoer zodat geen ongewenste voorraadvorming ontstond.

 • no-profile-image

  dus boeren moeten eigenlijk blij zijn met een lage melkprijs,het is net als bij een bedrijf wat slecht draait,het personeel minder loon geven,dan blijft het bedrijf langer overeind

 • no-profile-image

  Je hebt wel gelijk dat dit bij een aantal bedrijven zeker opgaat, maar het is toch te gek voor woorden dat wij kwaliteits producten produceren voor een fooi??!! Het is voor het rendement beter een hogere opbrengstprijs te ontvangen dan op de kosten te beknibbelen! Op korte termijn wil zuiniger met krachtvoer voor de kostprijs zeker helpen, maar op langere termijn kan dit een hogere kostprijs tot gevolg hebben (vruchtbaarheid van de veestapel! Dus niet altijd is alles beter!!

 • no-profile-image

  Het gaat om de ''Gouden middenweg'' Melkveehoudertje, dunkt mij. U bent niet ''dom'' en van ''bullshit'' houd u ook niet. Maar het feit dat wij als melkveehouder met pieken en dalen moeten leren omgaan, zie ik als een uitdaging die van ons creativiteit verlangt!!!... Daarom ben ik er ook zeker van dat schaalvergroting geen garantie is voor succes. Belangrijker is denk ik, dat wij de mogelijkheden binnen ons bedrijf optimaal benutten

 • no-profile-image

  Ik denk dat de pissige reacties komen omdat je af en toe wat kriegelig wordt van betweters aan de zijlijn die vertellen hoe het moet. Boeren in het algemeen en de Nederlandse in het bijzonder zijn harde werkers en ook best wel slim. Maar niet allemaal hetzelfde en dat zal ook zo blijven. En boeren zijn niet boer geworden om het geld; er zijn -veel- slimmere manieren om rijk te worden. Boeren zijn boer omdat ze boer willen zijn. En kostprijsverlaging helpt in zijn algemeenheid niet, want als de marge op de bedrijven groter wordt past de markt de prijs daar wel bij aan of de boeren geven het zelf wel uit; als het niet aan quotum is dan wel aan een nieuwe trekker, aan grond of een nieuwe stal. Boeren willen namelijk absoluut geen geld overhouden. Ze doen liever een kostprijsverhogende investering dan dat ze belasting moeten betalen.

 • no-profile-image

  Sorry dat ik je beledigt heb vergaderboer, ik ging er zelf vanuit dat het Agrarisch dagblad wordt gelezen door ondernemers die op het scherpst van de snede boeren. Maar misschien is het Agrarisch dagblad toch meer iets voor de hobby-boer.

 • no-profile-image

  Ach laten we zo stellen alle "boeren" die dit onzin vinden zijn na 2015 geen boer meer. Door wegvallen subsidie (volkomen terecht) en wegvallen quotering zal de opbrengsten op de bedrijven drastisch dalen en zullen alleen de kostprijs boeren het overleven. Diegenen die dat al hebben gedaan na deze periode van lage melkprijzen hebben het door dat de kostprijs moet zakken, alle anderen kunnen beter maar een baan gaan zoeken want die kunnen hun eigen broek niet ophouden en hebben absoluut geen bestaansrecht. In het gewone bedrijfsleven vallen bedrijven ook al die niet goed presteren en waarom zouden boeren die niet goed hun financienen op orde hebben wel moeten overleven ten koste van alles. En niet zeuren over lage en veilige voedselproductie, voedsel blijft hier genoeg en de prijs zal echt niet duurder woreden voor de consument. En over veiligheid moet je al helemaal niet zeuren, wat in de winkles komt moet gewoon veilig zijn ongeacht bedrijfsvoering

  Succes

 • no-profile-image

  Het is slecht gesteld met ons ondernemerschap als er een extreem slecht jaar voor nodig is,voor een kosten/baten anelyse.Let altijd op kosten/opbrengsten.Enkel dan kan je als ondernemer overleven!!

 • no-profile-image

  We hebben het hier wel over melkveehouders he.......die kenden geen extreem slechte tijden door de subsidies

 • no-profile-image

  Willem

  Naar mijn idee slaat Harmen met het tweede deel van zijn reactie de spijker precies op zijn kop. In 2007 hadden we een goede melkprijs en de grondprijzen rezen vervolgens ook de pan uit. Als de opbrengstprijs van de melk naar 40 cent gaat, dan zal de kostprijs van veel melkveehouders binnen afzienbare tijd net iets boven die veertig cent zitten, en begint de discussie over marges weer opnieuw.
  Ondanks alles wens ik een ieder een goede jaarwisseling!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.