227 x bekeken 5 reacties

Importverbod is complex

agd.media
Het klinkt redelijk om een importverbod te wensen voor producten die niet in de EU zelf geproduceerd mogen worden, omdat hier strengere regels gelden voor dierenwelzijn, voedselkwaliteit, milieu- en natuurbescherming en arbeidsvoorwaarden.

Maar dan moet de EU zelf ook het gelijkheidsbeginsel toepassen en geen producten exporteren die lokale markten in ontwikkelingslanden verstoren.

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond wenst zo’n importverbod omdat akkerbouwers in de EU vaak niet kunnen concurreren met importproducten. Ook de vleessector heeft zo’n wens vaker neergelegd bij de politiek. Zoiets kan alleen in WTO-verband worden geregeld. En het vergt veel controle en administratie om te zorgen dat er werkelijk een gelijk speelveld is.

Maar hoe vergelijk je de productie van gewassen en producten in de EU met die in ontwikkelingslanden. Hoe voorkom je dat bij de productie daar gebruik is gemaakt van kinderarbeid en hoe dwing je af dat er menselijke arbeidsvoorwaarden gelden voor de werknemers. Hoe bepaal je dat de export vanuit de EU geen lokale markt verstoort.

De wens van de NAV is redelijk. Maar dat moet internationaal worden geregeld en de landbouwsector moet accepteren dat het ook ten koste kan gaan van de export vanuit de EU.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Harry EU

  AGD noemt 't redelijk, ik noem het onfatsoenlijk wanneer dit niet geregeld zou worden.
  En waarom wachten op de WTO wanneer je als land middels eigen wetgeving winkeliers kunt verplichten tot verkoop van uitsluitend eerlijke producten?

 • no-profile-image

  Joep

  Niet toepassen van gelijkheidsbeginsel is een bijl aan de wortel van een geloofwaardige overheid.
  Dus: Gelijke monniken ....gelijke kappen.

 • no-profile-image

  Jack

  Produktie moet daar gedaan worden waar het, het goedkoopste gedaan kan worden. wanneer men in de winkel goedkoop speelgoed aan kan schaffen kijkt niemand hoe en waar dat geproduceerd wordt, dus wanneer je daarin verschillende richtlijnen gaat aanbrengen heb je allemaal boter op je hoofd.

 • no-profile-image

  Beste Jack,
  Het juist dáárom een taak van de overheid. Gelijk iedereen graag over een verharde weg rijdt, maar daar vrijwillig niets voor gaat betalen. In jouw voorbeeld van het speelgoed faalt de overheid dus ook.

 • no-profile-image

  Willen we op deze wijze onze wereld indelen, zullen we eerst moeten accepteren, dat er mensen zijn die het economisch minder hebben dan wij in het westen. Is nu ook zo en ons inhalen kan alleen als wij blijven staan of terug gaan, Op hetzelfde moment zullen we ons moeten beperken tot productie voor onze eigen markt en de export, zeker naar de arme landen moeten beperken tot dat gene, wat zij echt nodig hebben om vooruit te komen. Ik denk, dat dit voor handel en transport een grote aderlating betekent. De Europese boeren zullen er een Europese (kostendekkende) prijs voor terug krijgen en hun productie moeten inkrimpen met dat deel, dat anders naar de te ontwikkelen landen gaat. Als Europa krijgen we hiervoor terug een minder >opgefokte< landbouw productie en daardoor minder milieu vervuiling en hopelijk een landbouw, die minder afhankelijk wordt van overheid (steun) en bankcredieten en meer aan flora en fauna kan doen om zo weer een natuurlijk evenwicht te bewerkstelligen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.