399 x bekeken

Geld voor nuttiger doelen

agd.media
De praktijk van de laatste jaren heeft uitgewezen dat iedere waarschuwing tegen dure aankopen van melkquotum wordt opgevat als een aanmoediging om het tegenovergestelde te doen. Toch lijkt het verstandig de waarschuwing van Accon AVM eens op waarde te schatten. Stop met de aankoop van duur quotum!

De bonus is een lagere belastingafdracht na 2015. Dit vooruitzicht is misschien aanlokkelijker dan een pluim van Siem-jan Schenk. En mogelijk ook een goed tegengif tegen het advies van de relatiebeheerder van de bank of een advieskantoor.

Ook moet dit jaar tijdig de productie worden verlaagd. Anders wordt het na eind maart alsnog een hoge superheffing en krijgen veehouders spijt dat ze nu eens wel hebben geluisterd naar het advies om geen quotum meer te kopen. Een nieuwe ronde van prijsstijgingen voor productierechten is inmiddels ingezet. Het beste is om niet mee te bieden.

Na 2015 zijn de productierechten waardeloos. Bovendien liggen er doorgaans nog meer dan voldoende leningen voor quota-aankoop die nog moet worden afgelost. Het zou sneu en ook belemmerend voor de bedrijfsontwikkeling zijn als de aflossing na 2015 nog moet doorgaan. Beter is het om dan alle middelen beschikbaar te hebben voor investeringen die er echt toe doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.