7 reacties

Geen clementie

agd.media
De plannen van eurocommissaris Dacian Ciolos voor de zuivelsector hebben een beperkte invloed op Nederland.

De Roemeen geeft melkveehouders meer mogelijkheden zich te verenigen en collectief contracten met verwerkers af te sluiten. Vooral voor lidstaten zonder grote coöperaties betekent dat een versteviging van de positie van de primaire sector. In Nederland is het effect echter klein, omdat het overgrote deel van de productie via FrieslandCampina wordt verhandeld.

Dat is tegelijkertijd goed en slecht nieuws. Want daar waar de coöperaties opgelucht ademhalen dat hun positie niet wordt aangetast, zijn melkveehouders ontevreden over het uitblijven van maatregelen om een zachte landing te garanderen. Nederland is één van de weinige landen waar het nationale quotum wordt overschreden en veel boeren dus gedwongen zijn te investeren in extra rechten. Die zijn na 2015 echter niets meer waard, met een flinke kapitaalvernietiging als gevolg.

Toch hoeft de sector niet op clementie te rekenen. Bij herhaling heeft Ciolos gezegd niets voor Nederland te kunnen doen. Het CDA roept het kabinet op hem over te halen en LTO begint een lobby. Zij zijn dat ook aan hun stand verplicht, maar dat die acties iets zullen opleveren, is te betwijfelen. De Europese Unie telt nog 26 andere lidstaten en de meesten daarvan zitten in een geheel ander schuitje.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wat een kletskoek, niemand is gedwongen te investeren in extra rechten. Eigen keus als je het wel doet.

 • no-profile-image

  de denker

  het is ook al jaren bekend.

 • no-profile-image

  Met andere woorden alleen de Hollandse boer licht aan het infuus
  van Z.L.T.O/ L.T.O ,RABOBANK Met over al C.D.A ers in het bestuur.

 • no-profile-image

  Sybren

  Ja, je kan ook koeien verkopen en minder melken. Gaat de melkprijs misschien ook weer wat hoger haha

 • no-profile-image

  belachlijk achter ieder die reageerd op een artikel staat dit is ongepast kunnen we niet meer tegen kritiek bah

 • no-profile-image

  belachlijk achter ieder die reageerd op een artikel staat dit is ongepast kunnen we niet meer tegen kritiek bah

 • no-profile-image

  Neen h van Beerendonk,

  Daar kun je op klikken als jij denkt dat de reactie ongepast is!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.