Redactieblog

7 reacties

'Duurzaamheid is kwestie van willen'

Duurzaamheid is je bedrijf zodanig leiden dat je 't ook op de lange termijn vol kan houden.

Duurzaamheid is je bedrijf zodanig leiden dat je 't ook op de lange termijn vol kan houden. Dat zegt voormalig landbouwminister Cees Veerman op de dag van LTO Noord in Noord-Holland. "Als je kleinkinderen het op dezelfde manier kunnen doen als jij, dan is het goed", zegt Veerman.

Het belang van verduurzamen zit volgens Veerman in vier grote vraagstukken die op termijn nog meer gaan spelen dan nu: klimaatverandering, zoetwatervoorziening, energievoorziening en voedselzekerheid. "Velen denken dat de klimaatverandering wel meevalt, gezien de vroege winter van dit jaar. Maar dan heb je het over weer. Vaststaat dat het klimaat verandert. Toen ik op school zat, was er in Limburg één wijnboer. Inmiddels hebben we er tweehonderd in Nederland en worden zelfs in Zweden de eerste wijngaarden aangelegd", typeert Veerman. Door de klimaatverandering stijgt de zeespiegel waardoor delen van de wereld onder water dreigen te komen. Ook verspreiden planten- en dierziekten zich naar regio's waar ze eerst niet voorkwamen.

Veerman ervaart dat veel ondernemers de oplossing zoeken in een technische aanpak. "Dat helpt zeker. Maar de vraag is vooral of je duurzaam wilt werken. Duurzaamheid is meer een ethisch vraagstuk. Het begint bij de wil om het beter te doen", aldus Veerman. Als voorbeeld geeft hij Albert Heijn die per 2015 onder het eigen merk alleen nog duurzaam geproduceerde producten wil. "De wil om dit te gaan doen is er. De uitvoering volgt vanzelf. En u als agrariërs bent daarbij nodig!" Veerman benadrukt dat het wederzijds belang tussen de supermarkt en de boer steeds groter wordt, nu de consument steeds meer aandacht voor duurzaamheid heeft.

Om het hele duurzaamheidsverhaal concreet te maken, gaven vier agrarisch ondernemers uit Noord-Holland voorbeelden van verduurzaming op hun bedrijf. Bollenteler Cornel van Schagen bouwde een energiezuinige schuur, knolselderijteler Ted Vaalbrug werkt voortaan met een rijpadensysteem op GPS zodat hij de structuur van de bodem minder beschadigt, jongveeopfokker Bernard Schuijt heeft een windmolen en ijsbergsla- en koolteler Dick Pater produceert sla deels op substraat en koos bewust voor energiezuinige trekkers en led-verlichting. "Het is een lange weg, maar als je wilt, kom je er wel. Het is een kwestie van de juiste betrouwbare zakenpartners vinden. Daarnaast moet je bij een investering niet alleen kijken naar de prijs en de kwaliteit, maar vooral naar de methode die het beste perspectief biedt", concludeert Van Schagen. Schuijt ervaart dat er dringend behoefte is aan een platform waar boeren met hun vragen terecht kunnen. "Als ondernemer hoef je niet alles zelf te weten. Als je maar weet wie je kan bellen die het wel weet", aldus de ondernemer.

Robbert Jan Piet, projectleider van duurzaamheidsproject Urgenda benadrukt dat dat voor de duurzaamheidsslag noodzakelijk is. "Baat het niet, dan gaat het niet", is zijn credo. Hij voegt eraan toe dat initiatieven wel met betrouwbare partners moeten gebeuren. "Je kan zeggen: kennis is macht. Maar kennis delen is kracht", aldus Piet.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  De druiventeelt is inderdaad uitgebreid de laatste decennia, maar om nu te stellen dat dit door de klimaatverandering komt is wel èrg kort door de bocht. De oorzaak ligt vooral in het gebruik van andere rassen, die in minder (sub)tropische omstandigheden goed gedijen. Vergelijk het met mais. Toen we vroeger met mais begonnen was het ook behelpen. Door veredeling van rassen heb je nu een korter groeiseizoen nodig. De afgelopen zomer was hier een goed voorbeeld van. Het was langdurig koud in het voorjaar, toen een paar weken warm, daarna langdurig nat en (te) koud. Toch werd de mais rijp. Dit zou nooit gelukt zijn met de rassen van 40 jaar geleden.

 • no-profile-image

  Als je kleinkinderen het op dezelfde manier kunnen doen als jij, dan is het goed????????? Ik zou willen boeren zoals mijn opa, maar dat vond Veerman niet goed. Wat een gebazel. Als ik weer moet gaan boeren zoals mijn grootvader deed gaat er toch iets niet goed. Ik hoop dat mijn kleinkinderen meer wijsheid hebben en vooral wijzere bestuurders, voortrekkers en (ex)ministers.

 • no-profile-image

  Duurzaamheid is prima, maar als ds. Veerman duurzaamheid gaat preken dan gaan je haren rechtop staan. Het CDA is de laatste jaren alleen maar op de toer van liberalisatie en vrije wereldhandel geweest. De familie bedrijven gaan hierdoor langzaam verdwijnen, de boerenbedrijven gaan na vele boerengeneratie's over in handen van aandeelhouders die maar een ding willen, in een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk winst zien te halen. Het tegenovergestelde van duurzaam dus.

 • no-profile-image

  a hamstra

  Duurzaam heid je vol vreten in een 5 sterren restaurant

 • no-profile-image

  jaap

  Duurzaam? met de supermarkten die ons niks gunnen, alles is zo uitgeknepen door de supermarkten. En dan moeten ze ook eens ophouden met het voedsel heel de wereld over teslepen,wat net goedkoper is, dat je een duurzame kringloop krijg in je eigen werelddeel, en alleen ledlanpen is voor mij geen duurzaamheid.

 • no-profile-image

  Duurzame kringloop? Met deze mestwet? Het lachertje van de eeuw. Maar ja, dat snapt zo'n Veerman toch niet, veel te hoog gegrepen voor zo'n menneke.

 • no-profile-image

  Duurzaam boeren is alleen mogelijk als het financieel zoveel opbrengt, dat je kinderen het bedrijf kunnen voortzetten (Veerman). Dit is mijn aanvulling op Veerman zijn opmerking over wat Duurzaamheid inhoudt. Hij praat zoals de hele Haagse kliek alleen over een schone bodem, mooie omgeving en geen residuen in product en bodem. Maar als het financieel niet klopt is er van Duurzaam ondernemen geen sprake, want de volgende generatie heeft geen mogelijkheid dit duurzame bedrijf voort te zetten.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.