Redactieblog

3 reacties

Duurzaam over de drempel

"Tevreden over de drempel vind ik een betere kop", zegt Hanna, die over mijn schouder meekijkt.

Lastig, dat meelezen, maar ze heeft gelijk: we kunnen tevreden zijn. We hebben een goed jaar gedraaid. De vooruitzichten voor de melkprijs zijn goed en FrieslandCampina draait uitstekend. Afgezien van de invloed van de boer vind ik het een prima onderneming. Alleen te weinig een coöperatie.

"En we hebben een boervriendelijker regering," merkt Hanna op ."Het is een verschrikking dat die bestaat bij de gratie van een smoezelige club als de PVV van Wilders, maar zo'n staatssecretaris als Bleker geeft je een goed gevoel. Niet dat hij het beleid drastisch kan veranderen, maar hij erkent het belang van de boer in Nederland. Dat maakt me tevreden en blij."

Ik kijk Hanna aan. Ze spreekt bijna in overtreffende trap en dat ben ik niet van haar gewend. Daarom begin ik over wat anders, duurzaamheid. "Daar krijgen we in 2011 sterk mee te maken," stel ik vast.

Hanna knikt: "het afgelopen jaar zal de geschiedenis ingaan als het jaar waarin definitief werd gekozen voor meer duurzaamheid en welzijn. We kunnen wel tegenspartelen, maar de maatschappij geeft aan wat wij moeten doen. Men is het er over eens dat intensieve veehouderij te ver is doorgeschoten. We zien het aan Noord-Brabant, waar beperkingen zijn vastgesteld. Wie had ooit gedacht dat in het Walhalla van de intensieve veehouderij de rem op schaalvergroting zou worden gezet."

"Vergeet de melkveehouderij niet", geef ik haar gelijk.”Er is een discussie losgebarsten over de grotere stallen. Megastallen noemen ze die. Reken er maar op dat die binnenkort ook aan banden worden gelegd. Wie in 2015 na de afschaffing van het melkquotum meer wil gaan melken, kan het beste nu in een stal gaan investeren. Het is de vraag of er in 2015 nog toestemming komt om naar eigen wens uit te breiden."

"Je hebt toch gelijk," zegt Hanna."We moeten duurzaam over de drempel. Anders redden we het niet meer in onze sterk veranderende maatschappij, waarin de boeren steeds minder invloed hebben."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vergaderboer, iemand die niet met zijn eigen naam durft publiceren, ongetwijfeld oud en eenzaam op zijn boerderij, vind de PVV een verschrikking???????
  bij hun zijn ze zeker nog niet binnengelopen s'avonds om 11 uur met bivakmutsen, of hebben ze Hanna uitgermaakt voor vieze hoer.
  slaap lekker verder, stem op Cohen en alles komt goed
  misschien is het beter te verhuizen naar een aanleunwoning en vergaderboer te laten opgaan in rook

 • no-profile-image

  Duurzaam is leuk, maar zie je € dan wel eens terug komen voor je eigen portemonnee?
  Aan banden leggen? Wat willen ze nu democratie of gestuurd land?

 • no-profile-image

  Duurzaam , ik ben er helemaal voor , maar als ik het woord duurzaamheid hoor wordt ik misselijk. Duurzaamheid wordt misbruikt door de overheid met een dubbele agenda. De inspanningen voor duurzaamheid worden niet beloond voor de producent maar glijden in de zakken van de retail en de tussenhandel.

Of registreer je om te kunnen reageren.