Redactieblog

Doorzetters of stomkoppen?

Het is dinsdag. Marktdag. Ik zit in het gezelligste restaurant van Ludus. Waar ze in plaats van de standaard Roemeense plastic stoelen, plavuizen en TL-balken zowaar houten meubels, vloerbedekking en sfeerverlichting hebben. En zelfs een kinderstoeltje!

Tegenover mij zit mijn dikke vriendin Janneke. Terwijl ik haar een stuk van mijn zelfgemaakte speculaas boterkoek geef (”Daar ga ik Ad blij mee maken!”), krijg ik van haar een handvol muizenklemmen en haar nieuwste boek. Voor de presentatie van dat boek is ze net zes weken in Nederland geweest en vandaar dat ze de muizenklemmen voor ons kon kopen. En vandaar vandaag onze date.

Janneke is samen met haar man een jaar na ons naar Roemenië vertrokken. In eerste instantie ook met het idee om hier koeien te melken. Maar gaandeweg veranderden hun plannen en zijn het melkgeiten geworden. Vijfhonderd maar liefst. En net als ons hebben ze ook al de nodige frustraties en uitdagingen gehad. Bizarre Roemeense situaties waar je een boek over kunt schrijven. Wat Janneke dus gedaan heeft. Drie zelfs. En haar nieuwste is net uit.

Van haar boek komen we op mijn column (deze). Ze moet lachen en zegt dat ze in Nederland haar oud-overbuurman van in de tachtig tegen het lijf was gelopen die altijd trouw de stukjes van Boes Lapte leest. Dat hij net mijn stukje had gelezen over onze medewerker die misschien één van onze koeien had geslagen. Hij vroeg haar: ”Wat zuukt ze doar toch?”

Een vraag die we wel vaker gehoord hebben. En die Janneke ook niet vreemd in de oren klinkt, denk ik. Want niet voor niets staat op de achterkant van haar nieuwe boek: ”We geven niet op. Maar zijn we daarmee doorzetters of stomkoppen?”

”En die medewerker?”, vraagt Janneke mij. ”Ja, die hebben we ontslagen”, vertel ik. ”Op een nette manier. Want hij blijft nog wel onze drachtcontroles doen.” Ja, je hebt hier elkaar ook gewoon nodig. Net zoals Janneke en ik elkaar hier nodig hebben. Al was het maar om af en toe op marktdag lekker de dingen van ons af te praten. Want één ding weet ik zeker: we willen hier met zijn allen wel blijven doorzetten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.