Redactieblog

Dierendienders

Honden onder de mestwet: voldoende werk voor animal cops en het helpt tegen krimp.

Er komen animal cops. Dat is een rare, Amerikaanse naam voor een plan van onze nationale gedoogpartij, en dat plan is overgenomen in het regeerakkoord. Het schijnen geen extra controleurs voor varkens- en kippenbedrijven te worden, nee, ze moeten huisdieren gaan controleren. Niet helemaal duidelijk is wat daar aan te controleren valt. Natuurlijk, er wonen hamsters in te kleine kooitjes en er zijn poedels met heel blote ruggetjes. Dion Graus van de PVV zal dat vast een groot maatschappelijk probleem vinden, maar om dat te bestrijden heb je geen 750 dierendienders nodig. Misschien dat het tegengaan van ponymishandeling er ook onder valt. Boer Koekoek is er ooit berucht mee geworden.

Om voldoende emplooi te hebben voor de dierendienders hebben we volgens mij meer wetten en regels voor honden nodig. Ik heb er lang geleden voor gepleit honden onder de mestwetgeving te brengen. Pekineesjes en ander klein grut mogen een vrijstelling. Maar voor de grote Pittah-verslinders betekent het óf uitlaten op eigen grond óf stront afvoeren. Dat zou een eind maken aan veel overlast; ergernis nummer 1 zelfs op veel ranglijsten. En ook belangrijk, het zou het einde betekenen van het houden van herders en bouviers op galerijflats. Samen met een LEI-collega heb ik ooit eens de totale plaatsingsruimte voor hondenstront in de gemeente Den Haag berekend. Dat viel niet mee, want veel openbaar groen is verboden voor honden. Als dat allemaal gecontroleerd moet worden, hebben 750 animal cops er wel werk aan.

Mijn voorstel heeft nog meer voordelen. De stedeling die echt iets met de hond heeft, gaat misschien wel verhuizen naar het platteland, naar Wollinghuizen bijvoorbeeld. Daar zoekt een bekende inwoner momenteel een pony-oppasser, dus nog werk ook. Het onder de mestwetgeving brengen van honden wordt dan een wapen tegen de bevolkingskrimp. Ik kan me prettiger buren voorstellen dan Haagse Harry, Dion Graus of Jacobse en Van Es, maar het helpt wel. Zo heeft een onzin-voorstel misschien toch nog nut.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.