Redactieblog

Cancun

De verwachtingen van de klimaattop in Cancun zijn niet hoog. Er zal geen substantieel akkoord komen. PVV-kamerlid Richard de Mos (de man die geen schooldirecteur was) had de staatssecretaris gevraagd of het dan wel zin had om naar Cancun af te reizen.

Misschien was dit zelfs wel het goede moment om helemaal van het klimaatbeleid af te stappen, nu de mens op het klimaat toch geen invloed heeft en op die manier veel belastingcentjes bespaard kunnen worden.

Staatssecretaris Joop Atsma was het natuurlijk niet eens met De Mos. Atsma zit intussen ook in Cancun, met een “kleine effectieve delegatie”. Ik hoorde hem op de radio en hij was erg onder de indruk van de klimaattop. Wat die delegatie daar precies doet is niet helemaal duidelijk. Immers, de belangen van Europa worden door de EU behartigd, Nederland heeft daarin geen rol. Atsma spreekt dan over “bilaterale gesprekken”.

Er wordt in Cancun heel veel gepraat met iedereen die maar wil luisteren, in allerlei clubjes. Dat kan allemaal buitengewoon nuttig zijn, je weet het nooit. Wel bestaat het risico dat, als China en de Verenigde Staten niet willen bewegen, de andere landen juist extra bewegingen maken. Het is dan verleidelijk om allerlei aanbiedingen te doen om maar verder te komen. Daarbij kan ook de landbouw in de uitverkoop terecht komen.

Hans Hoogeveen, directeur-generaal op het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) heeft in Cancun verklaard dat de landbouw nadrukkelijk een bijdrage kan leveren aan het verminderen van de uitstoot van het broeikasgas CO2. Aangezien Hoogeveen daarbij wel niet de landbouw in Ivoorkust op het oog zal hebben, kunnen de Europese boeren de borst alvast natmaken.

Laten we maar hopen dat de VS en China te veel andere zaken aan het hoofd hebben om erg op Nederland te letten. Die kans is gelukkig groot, want er is ook genoeg afleiding in Mexico. Witte stranden, palmbomen, zwoel zeewindje. Prima klimaat, daar. Terwijl het hier steeds guurder wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.