Redactieblog

327 x bekeken 1 reactie

Bestuurders schieten tekort

Coöperatiebestuurders mogen zich wel een achter het oor krabben. Ze hebben te weinig oog voor de boer.

Twee voorbeelden van de laatste maanden. FrieslandCampina heeft te maken met ontevreden actiegroepen, die de bestuursvoorstellen over onder meer reservering te boeronvriendelijk vinden. Agrico maakte het nog bonter. Die verkocht de handel in fritesaardappelen aan Aviko zonder rekening te houden met de wensen van de boeren. Ze werden in feite mee verkocht en afgesneden van hun coöperatie, die ze mee hadden helpen opbouwen.

Terecht kwam er verzet van de leden. Zo sterk dat Agrico overstag ging. Voorzitter Herman Vermeer minimaliseert het verzet: de communicatie schoot tekort. Onzin natuurlijk. De Raad van Beheer volgde gewoon de voorstellen van de directie, die overal rekening mee hield, behalve met de leden. Dat blijkt uit de aangepaste voorstellen, die nu door Agrico en Aviko zijn gepresenteerd. Met als belangrijk punt dat de leden van Agrico, die verkocht werden aan Aviko, nog vier jaar kunnen meedelen in winst van Agrico.

Mooi voor de leden, maar een nederlaag voor de boerenbestuurders van deze coöperatie. Die zaten goed fout. Niks geen gebrek aan communicatie, gewoon te weinig gestreden voor het boerenbelang van de betreffende leden. Je bent klaar met deze pluchebekleders!

Is dit een teken aan de wand? Zijn boerenbestuur en directie zo’n eenheid geworden dat boeren gedwongen worden actie te voeren binnen de eigen coöperatie? Het is bedroevend, maar het lijkt er wel op.Eén reactie

  • no-profile-image

    Als dit niet snel veranderd stort het kaartenhuis in.
    De boerenbestuurders op een enkeling na, denkt eerst aan zijn vergoeding die hij ontvangt. Hard strijden voor een eerlijke prijs voor het product is er niet bij. De vakbonden doen haar best, de rest heult met de cooperatie- dienstkloppers. Zij verdienen het grote geld en de boer heeft maar te slikken wat voor eisen ze stellen! Als deze problemen gepubliseeerd worden dan kun je nog schrikken. Ongeloofelijk wat er gebeurd is nog gebeurd! Je geeft hiermee al je kracht weg, inplaats van eenheid om en redelijk inkomen te halen!

Of registreer je om te kunnen reageren.