Redactieblog

515 x bekeken 7 reacties

Wereldproductie varkensvlees stagneert

De wereldproductie van varkensvlees stagneert. Dat meldt de wereldvoedselorganisatie FAO in haar analyse van de wereldvoedselproductie.

De handel in varkensvlees is wel toegenomen. De varkensvleesproductie steeg in 2010 met 1 procent ten opzichte van 2009, naar 848.000 ton. De groei is hiermee het één na laagst in tien jaar tijd.

Grootste producent

China is de grootste producent van varkensvlees ter wereld. De productie steeg daar dit jaar met 2 procent naar 50 miljoen ton. Dit komt vooral door stimuleringsregelingen van de overheid, die China zelfvoorzienend wil krijgen op het gebied van varkensvlees. Bij de tweede producent, Europa, stagneert de groei als gevolg van hoge voerprijzen en lage opbrengstprijzen. In de Verenigde Staten daalt de productie dit jaar met 3 procent.

Rusland leek in de eerste helft van dit jaar toe te gaan naar een productiegroei van meer dan 10 procent. Deze enorme groei werd ingeperkt door de extreme droogte in de zomerperiode, waardoor de beschikbaarheid van voer verminderde. De productie in 2010 is altijd nog 4 procent hoger dan in 2009. De productie in Brazilië steeg met 1,3 procent, vooral vanwege de toename van de binnenlandse vraag naar varkensvlees.

Voor 2011 verwacht de FAO wereldwijd een stijging van de varkensvleesproductie van 2 procent. Deze wordt vooral veroorzaakt door productiegroei in China en Brazilië.

Handel

In tegenstelling tot de productie neemt de handel in varkensvlees met 5 procent toe in 2010, naar 6 miljoen ton. Daarmee is er fors meer gehandeld dan in 2009, toen de internationale handel met 8 procent daalde door handelsbeperkingen als gevolg van voedselveiligheidseisen.

De toename in handel veroorzaakte een 30 procent hogere prijs van varkensvlees. De Europese export steeg 19 procent naar 1,68 miljoen ton. De export van Brazilië daalde met 12 procent door de grote inlandse vraag. De vraag maar varkensvlees in ontwikkelingslanden in Azië is 60 procent toegenomen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Geverink

  Hier zijn de prijzen de afgelopen weken flink onderuit gegaan en zitten op dit moment omgerekend gemiddeld op 83 Eurocent per kg geslacht gewicht.

 • no-profile-image

  bert

  hoezo een hogere prijs van 30%

 • no-profile-image

  pete

  De vraag neemt 2% toe, de handel neemt 5% toe en de prijs in de winkel neemt 30% toe. RA RA wat klopt hier niet?

 • no-profile-image

  Porky gaat knallen

  Dat is toch mooi? Productie neemt af terwijl de vraag toeneemt. Man er breken gouden tijden aan. We zitten dicht bij een zeehaven en hebben nog land genoeg. Super.

 • no-profile-image

  roberto

  hier zijn de prijzen zeldzaam hoog ,omgerekend 1,5 euro/kg levend gewicht

 • no-profile-image

  pete

  dus de handel stijgt en de produktie niet! Dus dan gaat het vlees door meer handen, al dan niet op papier, tussen boer en consument. Beiden zijn de dupe.

 • no-profile-image

  jan

  relevante info zou zijn hoeveel de prijs in china is.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.