3 reacties

Weggegooid geld

agd.media
De Duitse deelstaat Nordrhein Westfalen legt de import van Nederlandse varkens- en rundveemest en digestaat aan banden.

De vloeibare mest mag alleen nog geïmporteerd worden als deze met druksterilisatie is behandeld op een temperatuur van 133 graden Celsius. Daarmee lijkt een belangrijke exportmarkt voor dierlijke mest gesloten. De regel was al van kracht in Niedersaksen en gold ook voor de aanvoer van geïmporteerde mest op Duitse varkensbedrijven.

De Nederlandse mestverwerking is niet ingericht om mest via druksterilisatie te behandelen. Exporteurs van drijfmest en digestaat hebben juist geïnvesteerd in het hyiënisatieproces, dat niet geschikt is om om te bouwen naar een proces onder hoge druk.

Met het ingrijpen van Duitsland wordt de gevoeligheid van mestexport als oplossing voor het Nederlandse mestbeleid opnieuw onderstreept. Rondom mestexport zit een groot grijs gebied. Duitsland heeft de indruk dat er veel mest illegaal uit Nederland wordt gedumpt en neemt nu vergaande maatregelen. In Nederland zagen belangenorganisaties en de VWA de bui al hangen: er wordt hard gewerkt aan een systeem om alles nauwkeurig controleerbaar te maken. Dit lijkt te laat te komen: de grenzen zijn dicht en de investering in hygiënisatie lijkt weggegooid geld.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Veehouder

  Het is gewoon een politiekspel. De duitse boeren langs de Nederlandse grens hebben er veel last van. De Nederlandse mesttransporteurs hadden 100 km.verder moeten rijden met de mest. Daar was een vraag markt, kortzichtigheid!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Het zou tijd worden dat er eens wat aan de zwijnerijen met ongecontroleerde mestdumping gedaan wordt. Ik heb al eerder beschreven hoe ik vaststelde dat stront van de Gemertse Mestbank tot in de Friedlaender Grosse Wiesen tussen Friedland en Pasewalk in Oostduitsland werd vervoerd en daar in een mestcontainer op maisland werd overgepompt. Er stonden bij die akker grote borden die waarschuwden voor Tollwut en Wildschweinpest! Maar Kurstjens uit Milsbeek reed met dezelfde vuile en bemodderde tankwagen weer vrolijk terug naar LimBrabwe! Ik vraag me ernstig af of dit soort zaken in de mestboekhouding van Mestac en van Bauernhof Mariawerdt terug te vinden zijn.

 • agratax2

  Zou deze maatregel inderdaad door milieu en gezondheid zijn ingegeven? Ik kan me voorstellen dat het moeilijker en duurder maken van mestafzet in Nederland, de kansen voor eigen vlees producenten vergroot.

Of registreer je om te kunnen reageren.