359 x bekeken

Weekers komt met handreiking heffingen

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) is bereid minimaal 63 miljoen euro beschikbaar te stellen voor een geleidelijke afbouw van de heffingskorting.

Dat zei hij vanavond tijdens een debat met de Tweede Kamer over zijn Belastingplan. Het geld moet komen uit de niet-gebruikte middelen voor de Energie Investeringsaftrek (EIA). Aanvankelijk was Weekers van plan de heffingskorting in een keer af te schaffen. Volgens de Christenunie leidt dat tot grote problemen voor glastuinders en daarom diende hij een voorstel in voor een zogenaamde zachte landing van de afschaffing.

Fractievoorzitter Arie Slob is dan ook blij met de toezegging van Weekers, ook al had hij op veel meer geld gehoopt. Dat is niet mogelijk, stelt de staatssecretaris. Een deel van de onderuitputting van de EIA is namelijk maar tijdelijk van aard. Wel gaf hij de Christenunie in overweging een voorstel te doen om ’aan een aantal andere knoppen te draaien’ voor iets meer budget.

Een voorstel van Groenlinks, SP, D66 en PvdA om de heffingskorting in de groenfinanciering volledig overeind te houden, haalt het waarschijnlijk niet. Daarmee zouden de bezuinigingsdoelstellingen van het kabinet in gevaar komen.

De linkse oppositie vindt dat kortzichtig en stelt dat instandhouding op de lange termijn juist financieel voordeel oplevert. Samen met de Nederlandse Vereniging van Banken heeft LTO Nederland de afgelopen weken geijverd voor het behoud van de heffingskorting, of op zijn minst een geleidelijke afschaffing.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.