Redactieblog

286 x bekeken 14 reacties

Wakker Dier vraagt steun boeren bij lobby weidegang

De melkveehouderij moet meehelpen om supermarkten over te halen om weidegang voor melkvee te verplichten.

Die oproep deed Sjoerd van de Wouw van Wakker Dier gisteravond tijdens een debat in de Rode Hoed in Amsterdam over weidegang van melkvee. ”Met en klein beetje druk gaan de Nederlandse supermarkten verplichten om koeien te weiden. Dat kunnen we binnen een jaar geregeld hebben”, zegt Van de Wouw. ”Zeker als de melkveehouders ons hierbij steunen.”

Van de Wouw baalt dat hij in de lobby om weidegang van melkvee nog niet zo succesvol is als met het castreren van biggen en het gebruik van kooieieren. Na een lobby zijn veel producenten en supermarken overgestapt op scharreleieren en vanaf 2011 verkopen supermarkten geen vlees meer van gecastreerde varkens.

Voorzitter Siemjan Schenk van de LTO-vakgroep melkveehouderij gaf aan bereid te zijn om daar waar dat mogelijk is te ondersteunen. ”We zijn in gesprek met Wakker Dier en met ketenpartijen”, aldus Schenk.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gelderlander

  Bij grote bedrijven met meer als 150 koeien moet men voldoende huiskavel hebben. Daarnaast werdt geopperd om te onderzoeken het reeel is om koppels van zo'n 70 koeien met een buitenrobot op verschillende locaties te vestigen.

  Daarnaast kwam naar voren dat veel (middelgrote) bedrijven opstallen zonder dat door een economische reden voor was. Deze bedrijven krijgen juist een hogere kostprijs.

  Het is heel simpel Wakker dier trekt de supermarkten over de streep. Aldi en Lidl zullen niet willen. Daar gooien we met zn allen dan een bult radiospotjes en televisiereclame tegenaan en klaar is kees.

 • no-profile-image

  minder natuur

  Nu nog even door de natuurvrienden van mij afgepakte grond terug geven en ik doe de koeien weer naar buiten. Bij mij huiskavel lag gemeentegrond die ik pachte maar er moest en zou nieuwe bestemming op komen natuur! Vanaf toen was het met 70 koeien op 11 ha bijna onmogelijk ze buiten te doen voorheen had ik 35ha.

 • no-profile-image

  van de Zanden

  De koeien gaan alleen naar buiten als dit wart extra opbrengt als men die 3 cent melkpremie die men vanuit Brussel ontvangt hieraan koppelt dan heeft de melkveehouderij zelf de keuze

 • no-profile-image

  merijntje

  Merijntje heeft ookzo zijn ideen over de rol van Wakkerdier en LTO.
  luister en kijk naar Merijntje:

  http://www.youtube.com/watch?v=0lkSzA-pGxg

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het is uiteindelijk een financieel verhaal, als de supermarkten weidegang voldoende belonen dan lopen de koeien binnenkort allemaal weer buiten. Maar ik heb daar een hard hoofd in, Supermarken hebben geen geweten ze zijn immoreel en willen zoveel mogelijk winst op de korte termijn

 • no-profile-image

  Frans

  Wil wakker dier dan ajb ook nadenken over een oplossing voor de leverbot die de koeien in de wei oplopen. Als dat opgelost is lopen onze koeien weer buiten

 • no-profile-image

  die

  Minder natuur meer koeien in de wei, .Hebben ze uw grond AFGEPAKT?? Heeft u daar geen reeele vergoeding voor gekregen dan? Zijn ze helemaal gek geworden... Ik dacht altijd dat voor grond die naar natuurontwikkeling ging goede prijzen werden betaald.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Het zijn mensen die geen economie kennen! Hoe kan een verplaatsbare melkrobot uit, bij voledige weidegang? Laat staan dat de koeien er nog bij kunnen komen door de modder die ontstaat. Weidegang wat voegt dat nog toe? We kennen de melkwagens die overal in de wei stonden, waar de koeien aan vast gezet werden en gemolken. Hier en daar zie je ze nog, maar wat een werk en als het regent, modder! Geef mij de grote nieuwe stallen met veel ruimte, veel licht en lucht, prima ligplaatsen en een grote melkstal. Dat is nog is goed voor de koeien!!! Sjoerd van de Wouw moet geen onzin verkopen en zeker geen boeren het mes op de keel zetten om zijn zin te krijgen. Laat melkveehouders die de koeien in de wei willen doen, mooi hun gang gaan, dat is hun wil. Ik was eerst ook een voor stander van koeien buiten, maar ik heb zelf de deur dicht gemaakt. De koeien moet je het beste geven, dat is zeker niet buiten maar binnen. Je kunt de voeding precies sturen, dit is de basis van welzijn en gezondheid, daar draait het om!

 • no-profile-image

  ??

  Leuk en aardig, maar hoe zit het met de mestwest? Daarnaast de grote bedrijven met >150 koeien?
  En de vergoeding? Sjoerd kan alles wel willen, maar dit zijn ook punten, die hij mee moet rekenen!

 • no-profile-image

  John

  Praten met Sjoerd??????? SvdW in zijn studentjetijd was nog te irritant om samen te fietsen.

 • no-profile-image

  kijk naar medesectorlotgenoten

  Goed gezien Harm , maar geloof mij maar, je bent een roepende in de woestijn.
  In onderhandeling gaan met die millieuterrorist , hoe achterlijk is die Schenk geworden.

 • no-profile-image

  piet

  zo lang als er nog boeren zijn die de koeien wel buiten doen . zou ik tegen de anderen zeggen doe dit ook of stop er mee . Ga wat anders doen zo . ik vind het een goede zaak van wakker dier bij de kippen is het ook gelukt.

 • no-profile-image

  Harm

  Wees waaks. Siem wil wel meedoen, hij gooit zijn achterban nu al te grabbel.
  Het doel van wd is de eliminatie van de dierhouderij. Straks moeten alle koeien in de wei, ook daar waar dit niet altijd mogelijk is. Dat betekend dat een groot melkveebedrijf ook allen koeien weidegang moet geven.
  Kijk naar het scharrelei, de kooieieren zijn taboe, en vervolgens wordt dooleuk verteld dat het scharrelei geen scharrelei meer is. Dadelijk zijn de zgn "schuureieren"ook taboe.
  Laten de melkveehouders zelf maar bepalen wat ze doen, de markt bepaald de keus. Wordt er voor weidemelk meer betaald, zal iedere boer zelf zijn keuze maken.
  Wat wd wil is: eerst alle boeren in een doosje, en vervolgens dat doosje weggooien.
  Wees waakzaam!!!!!

 • no-profile-image

  van de Zanden

  Had dit wel een keer verwacht zou me verwonderen als de melkveehouderij weer buiten schot zou blijven

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.