Redactieblog

12 reacties

Waardering voor Wijffels niet duurzaam

Grote bewondering had ik voor Herman Wijffels. Toch is die tanende. Ligt het aan zijn sprong naar voren met de duurzaamheid?

Ik weet het niet. Hij staat nummer één op de lijst van mensen die veel betekenen voor de duurzaamheid. En niet vanwege zijn uiterlijk, alhoewel hij er als bijna zeventiger jeugdig en duurzaam uitziet. Hij kleedt zich ook duurzaamachtig, zo bleek mij toen ik hem deze week zag op de televisie. Hij heeft innerlijk en uiterlijk een duurzame metamorfose ondergaan.

En daar heb ik een beetje moeite mee. In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw vond in de intensieve landbouw een grote uitbreiding plaats. Aangejaagd met instemming en forse kredietverlening van de Rabobank, waar Wijffels de voorzitter van de directie was. Hij is dus medeverantwoordelijk voor de sterke ontwikkeling van de intensieve landbouw.

Is het dan verstandig om nu hoog van de toren te blazen in het duurzaamheiddebat? Wijffels doet het, maar weet niet wat hij daarmee aanricht bij boeren die mede op advies zijn bank de weg van de intensieve landbouw zijn ingeslagen. Op deze bedrijven heerst nu onzekerheid over de toekomst. Kunnen de investeringen worden terugverdiend? Of is de roep om duurzaamheid sneller dan de afschrijvingsperiode?

Wijffels was als directeur van de Rabo de leidsman van vele boeren. Nu is hij de leider van de groepering, die het de boeren zuur maken. Pijnlijk voor degenen die zijn vroegere koers volgden. Dubbel zuur dus. Ook al krijgt hij gelijk – en daar lijkt het wel op – dan nog past hem bescheidenheid.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wien van den Brink zei het destijds al: "als je langer dan een paar dagen in Den Haag zit, kun je niet eens meer normaal nadenken". Vroeg of laat krijgen ze allemaal een klap van de molen. Kijk ook maar naar van Agt, Lubbers, Bolkestein en vele anderen.

 • no-profile-image

  Ten tijde van Wijffels zijn active leven bij Rabo had ik mijn twijffels over de >duurzaamheids< gedachte van Wijffels. Hij was mede de constructeur van de ongebreidelde uitbreiding van intensieve landbouw in Nederland. Hij promote bij de boeren en tuinders investeren in productie uitbreiding, omdat er een enorme markt lag voor onze producten, helaas heeft hij vergeten te vertelen, dat een groot deel van de vraag niet gedekt werd door koopkracht. Hier werd de boer dus ingezet om de groeieconomie te financieren via te lage markt prijzen. De duurzaamheid die Wijffels nu voorstaat is nog steeds niet onderbouwd met >financieel duurzame< landbouw. Hij babbelt over duurzaam in de zin van >groen<, >wind<, >zon<. >waterkracht< en mensen op een gepakt in grote steden met daarom heen >natuur<. Hoe en door wie te financieren geeft de bankier niet aan evenmin geeft hij aan hoe de milieu en dier vriendelijk voedsel productie onderbouwd wordt met een financieel duurzaam plan. Is dit laatste niet aanwezig, zal de duurzaamheid van korte duur zijn. Ik heb nog geen duurzaamheids prediker gehoord, die aangeeft hoe de duurzame wereld te bereiken met behoud van welvaart (de politieke garantie voor duurzaam 2de kamer lidmaatschap en steun voor je duurzaamheids geloof)

 • no-profile-image

  Saar

  Wij zijn varkensboer en hebben steeds de adviezen van de RABO gevolgd. Geloofwaardig, want ze financierden onze plannen. Stimuleerden ook om verder uit te breiden. Nu zitte we inderdaad met een kater. We mogen niet verder uitbreiden en misschien moeten we zelfs wel verdwijenen van de plek, waar we nu wonen. Te dicht bij natuurgebieden. Het ergst vind ik dat de maatschappij ons met de nek aankijkt. Dat heeft Wijffels mede veroorzaakt. Het is niet voor niets dat Wilders de verkiezingen won en het CDA verloor. Mensen als Wijffels hebben ons in de kou laten staan. Dat is kwalijk en voor mijn man en mij frustrerend. Wij hebben niets anders gedaan dan hem volgen. Nu blijkt dat hij een andere bestemmming voor ns bedrijf heeft gekozen. Wij zitten er echter wel mee.

 • no-profile-image

  Hein

  In mijn beleving is Wijffels eem man met visie, die op tijd de bakens durft te verzetten. Dat durven de boeren niet, geuige ook weer voorgaande reacties. Jammer, want Wijffels krijgt wel gelijk. Een opmerking tot slot: het is natuurlijk sneu voor de boeren, die de 'oude ' Wijffels volgden. Maar is het niet zo dat een ondernemer altijd verantwoordelijk blijft voor zijn eigen zaak? En dus ook voor de gevolgen van zijn beslissingen.

 • no-profile-image

  Daan

  Deze man verdient de waardering die hij nu krijgt, en meer! Hij is door voortschrijdend inzicht tot inkeer gekomen en draagt dat uit. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Ik vind vooral de manier waarop mensen als Vergaderboer daarop reageren zuur en sneu en hopeloos achterhaald.

 • no-profile-image

  goede tijden

  Met een mooi woord noemen we dit ook wel nestbevuiling.

 • no-profile-image

  miltie

  de man die ook het vorig kabinet in me kaar knutselde;;linkse cda ers en linkse op natuur beluste ;activisten;die de landbouw in hun greep hadden;;met valse raporten ;van mest wetregels en I.C.P.P. verhalen

 • no-profile-image

  willem

  Voordat hij bij de rabo topman werd was hij Directeur van de Coveco ( nu Vion )
  en onder zijn hoede zijn die failliet gegaan,
  Dat zegt al genoeg over Wijfels.

 • no-profile-image

  Saar

  Dat is te simpel geredeneerd, Daan. Wij zitten met de brokken van investeringen in het verleden, die door Wijffels werden goedgekeurd. Als boer geloof je in zo'n voorman. Hij kan het zich permiteren, vele banen en veel geld later van inzicht te veranderen. Wij niet. En wie zegt dat zijn visie nu de juiste ? Die van jaren geleden, toen hij de intensieve veehouderij predikte, lijkt het nu ook niet te zijn. In ieder geval behoort hij nu niet vooraan te lopen in dit front tegen de boeren, die mede door zijn toedoen in de problemen zijn geraakt.

 • no-profile-image

  Realist

  Bij velen is hij de geloofwaardigheid verloren. Hij slaat telkens weer te ver door. Daardoor kwam hij en komt hij steeds weer in het nieuws. De vraag is, of hij daar juist op uit is, dus in de belangstelling wil staan! Hij heeft geen visie waar hij met twee benen op de grond staat! Hij vergeet dat erbij nieuwe ontwikkelingen ook saneringen nodig zijn. Want door groeien van de bedrijven is een must. Maar overproductie is een groot probleem. Als je ook denkt aan het mest probleem wat duurzaam moet worden. Het zijn twee problemen, de veel te lage aanwendingsnormen zorgen voor een groot verlies aan opbrengst en kwaliteit van het gewas en een mestoverschot. Dit is helemaal niet duurzaam en te gek voor woorden! Het ander groot probleem is dat hij terug wil naar 50 kaar geleden. Wie trapt daar nog in? Nee al die duur mannen met hun visie is alleen maar goed voor hun eigen portemonee. De boeren gaan er aan ten onder. Wat de boeren nodig hebben is een hogere opbrengst prijs voor hun product! En minder van dit soort profeten!

 • no-profile-image

  gli

  Hoeveel gevoel heeft Wijffels nog met zijn roots?
  Overigens als je ondernemer denkt te zijn moet je zelf ook nadenken.
  Klakkeloos Rabobank of andere banken, en accountants die het moeten hebben van ingewikkelde constructies met een mogelijk zeer positieve geldelijke (want gaat het daar niet om??) uitslag navolgen wil nog wel eens een klein beetje verkeerd uitpakken. Met deze ingewikkelde zin wil ik het volgende aangeven. Denk goed na voor je een beslissing neemt. Als het fout gaat ben jij als regel de verantwoordelijke. Niet de bank en niet de accountant. Die zijn schrander genoeg om zich aan alle kanten in te dekken. En weet goed: je hebt meer kans dat je een dodelijk ongeval krijgt als je 100 km. met de auto rijdt dan dat je de hoofdprijs in een grote loterij wint. Maar ja: je weet het nooit!!!

 • no-profile-image

  a hamstra

  Sluit wel aan van de interne vieze van Rabo
  Z.L.T.O / L.T.O , Gezamenlijk zijn ze de grootste bedreiging van de boeren . met hun mega bedrijven in vele delen van de Oost Europa, en andere delen van de wereld,
  De enige instanties die geen openheid van zaken geven. Nergens eind verantwoording afleggen , Het hards roepen we doen het voor U , Poetin zou er van kunnen leren.
  De top zit zo verweven in de politiek,dat ze Holland in de wurg greep hebben.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.