2 reacties

Voortouw

agd.media
Bij de bestrijding van Q-koorts is veel misgegaan.

De commissie-Van Dijk concludeert na bijna een jaar studie te hebben verricht dat verschillen van inzicht tussen de ministeries van VWS en LNV een effectieve aanpak hebben vertraagd. Dat moet dus beter en daartoe doen de onderzoekers ook aanbevelingen. De belangrijkste: bij een nieuwe uitbraak van een (op de mens overdraagbare) dierziekte moet VWS het voortouw nemen.

Het nieuwe kabinet, politiek verantwoordelijk voor het beleid van het vorige, stelt in een brief aan de Tweede Kamer de conclusies en aanbeveling van de commissie op hoofdlijnen te ondersteunen. Ja, er zijn fouten gemaakt. En ja, de bestrijding had beter gekund als de regie bij toenmalig minister Ab Klink had gelegen.

Maar de belangrijkste aanbeveling legt premier Rutte naast zich neer. In een toelichting op de brief stelde hij dat bij een nieuwe uitbraak VWS niet per definitie de regisseur van de bestrijding is. Want misschien zijn er wel nijpender problemen dan de volksgezondheid.
Met die redenering slaat Rutte echter de plank mis. Bij Q-koorts leek de volksgezondheid aanvankelijk ook niet in het geding. Maar juist door dat aspect te verontachtzamen, kon de situatie vreselijk uit de hand lopen. Met alle gevolgen voor mens, dier en ondernemer van dien.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    william

    Ik had gehoopt dat dhr van Dijk in zijn evaluatie had durven schrijven dat er voortaan eerst onderzocht moet worden of er werkelijk sprake is van een zoönose zodat geen schijnverbanden gelegd worden zoals bij de Q-koorts is gebeurd. Ach wiens brood men eet............

  • no-profile-image

    gerrit s.

    Gaan kissebissen over wie de regie moeten nemen bij ziektes van vergelijkbare orde is volgens mij niet relevant. Als er maar tijdig! een juiste! regie gevoerd wordt is in dit (of zulk) verband veel belangrijker. Daarnaast vindt ik dat het rapport tekort doet aan de vetirinaire kant van de zaak. Natuurlijk, volksgezondheid moet bovenaan staan, maar er zijn wel tussen de 150 en 180 duizend zwangere dieren afgemaakt waarvan de meeste gezond waren. Dat heeft ook zeer veel inpakt gehad op de humane kant van de zeer betrokken geitenboeren. Daar lees ik niks over terug in het rapport van de comm. van Dijk. Of is het dan toch zo; Van wiens brood men eet......................... Nu maar hopen dat betrokken Kamerleden daar kritische vragen over gaan stellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.