Redactieblog

Vleeskalveren van salmonella- en BVD-vrije bedrijven gezonder

Vleeskalveren die afkomstig zijn van melkveebedrijven die vrij zijn van salmonella en BVD hebben een significant lagere sterftekans dan andere vleeskalveren.

Dat blijkt uit onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren. Bij rosékalveren blijkt bovendien dat kalveren van IBR-vrije bedrijven een lager sterftepercentage hebben. "Mogelijk zijn deze dieren weerbaarder omdat ze in ieder geval geen infectiedruk hebben van deze ziektes", zegt dierenarts Petra Kock van de Gezondheidsdienst.

De GD analyseerde sectie-uitslagen van 1400 vleeskalveren in de periode van 2007 en 2009. Afwijkingen aan het maag-darmstelsel komt als oorzaak van vroegtijdige sterfte vaker voor onder kalveren die gehouden worden voor de productie van blank kalfsvlees. Bij rosékalveren zijn long- en luchtwegproblemen de meest voorkomende doodsoorzaak. "We weten de oorzaak van dit verschil niet. Er zijn natuurlijk wel aannames waarmee de cijfers verklaard kunnen worden, maar dit is niet onderzocht", zegt Kock. "Verschillen in de houderijsystemen zijn bijvoorbeeld in het rantsoen van de dieren en de leeftijd waarop de dieren geslacht worden. Dat zou een verklaring kunnen zijn dat de rosékalveren meer luchtwegproblemen hebben en blankvleeskalveren meer problemen aan het maagdarmstelsel. De dieren die voor sectie werden aangeboden waren gemiddeld ook ouder dan de blanke kalveren", aldus Kock.

Blankvleeskalveren uit Nederland blijken een lagere sterftekans hebben dan geïmporteerde kalveren. Van het totaal aantal rosékalveren onderzoeksperiode ging 4,9 procent vroegtijdig dood. Bij blanke kalveren was dit 3,9 procent. Opvallend zijn de grote verschillen naar herkomst. Bij rosékalveren hadden Ierse kalveren het laagste uitvalspercentage met 3,4 procent. Nederland zit met 5,5 procent in de middenmoot. Bij blankvleeskalveren was de uitval bij Spaanse dieren het hoogst: 8 procent, terwijl Hongaarse kalveren het met 3,1 procent goed doen. Bij Nederlandse blankvleeskalveren stert 3,6 procent voordat ze slachtrijp zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.