Redactieblog

465 x bekeken

Vijf doden door listeria in 2009

In 2009 zijn in Nederland vijf mensen overleden aan een besmetting met listeria.

Dat blijkt uit een overzicht van het RIVM. In 2009 werden 79 besmettingen gemeld, waarvan vier volwassen zijn overleden. Drie zwangere vrouwen raakten besmet. Bij een van hen heeft de infectie geleid tot het overlijden van het kind.

Het aantal bemettingen met listeria was in 2009 hoger dan de 52 in 2008. Het sterftecijfers was wel lager. In 2008 overleden zes mensen aan listeria. In 2007 ging het nog om twaalf sterfgevallen en 66 besmettingen.

Mensen die besmet raakten met listeria vertoonden verschijnselen van bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking of maagdarminfecties.

Als mogelijke bronnen van infectie noemt het RIVM de consumptie van gekookte of gerookte ham, worst, kip- of kalkoenvleeswaren of zachte kazen. Ook gerookte vis is een belangrijke risicobron voor listeriose, zo blijkt uit onderzoek van de VWA. De ziektekiem werd bij 17,1 procent van de 1932 monsters aangetoond. Bij rundvlees bleek 2,3 procent van de monsters besmet, bij varkensvlees 0,6 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.