Redactieblog

4 reacties

Via faire melk nog grotere subsidieslurpers?

Op het oog sympathiek, de faire melk van de Nederlandse Vakbond Melkveehouderij (NMV). Maar verstandig?

Ik twijfel sterk. Natuurlijk lijkt het mooi. Melk leveren onder het etiket faire Melk. Duurder dan gewone melk, maar van dezelfde kwaliteit. Er gaat per kilo 10 cent extra naar de boer. Die moet daarvoor wel de koeien in de wei laten lopen.

Waardering voor het initiatief van de NMV. Door voorzitter Hans Geurts zelfs vergeleken met de producten van Max Havelaar. Gevaarlijk. Want dan hebben we het over de ontwikkelingslanden, waar uiterst kleine boeren maar moeilijk de dagelijkse kost kunnen verdienen.

Bij ons is dat gans anders. Vele boeren kunnen op het ogenblik goed rondkomen, vooral als je de inkomenstoeslag meetelt. En daar ligt het pijnpunt. We liggen als boeren zwaar onder vuur vanwege de grote bedragen aan Europese subsidies, die we krijgen. De grootste boeren beuren het meest.

Is het in die discussie verstandig faire Melk op de markt te brengen, waarbij de consument wordt gevraagd de producent van die melk nog extra te subsidiëren? Ik denk het niet. We worden dan nog meer gezien als subsidieslurpers. Als NMV de inkomens van de boeren wil verbeteren, moet een andere weg in worden geslagen. Niet die van consumptiemelk, die maar 10 procent van de totale melkproductie omvat. En faire Melk levert maar voor enkele boeren – ook grote kunnen leveren - wat op.

Daarom, goedbedoeld van de NMV, maar geen oplossing. Die moet komen uit een betere vermarkting door onze coöperaties en boeren met een lage kostprijs.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gezond Verstand

  Jammer dat de vergaderboer er niets van heeft begrepen. De faire melk is geen melk die duurder is dan gewone melk. Het is melk waarvan de marge op een eerlijkere manier over de melkveehouder, de zuivelindustrie en de retail word verdeeld.
  Het is melk die 4x fair is. Fair voor de consument (meest hoog kwalitatieve melk), Fair voor de melkveehouder, Fair voor de koe en Fair voor de boeren in de Derde Wereld (De deelnemers aan de De faire melk onderschrijven het belang van een marktregulering zonder het dumpen van melk met hulp van de EU). Jammer vergaderboer, je slaat de plank finaal mis.

 • no-profile-image

  Gert

  De melkveehoudersvakbond valt te prizen om het initiatief. Jammer dat het weinig oplevert omdat er weinig melk in consumptie gaat. Vraag: kunne ze zoiets niet bedenken voor kaas? Dan kunnen er veel meer boeren van profiteren.

 • no-profile-image

  Han

  Vergaderboer. Is de extra prijs voor Faire Melk een subsidie? Ik geloof het niet er staat nl. een "product" tegen over en wel de >koe< in de weide. Het beeld dat de burger graag wil zien en de dierenvrienden als meest ideale veehouderij zien. De weidegang zal de boer geld kosten in de vorm van, opbrengst, extra arbeid, afrastering en ongecontroleerde bemesting. Mag deze extra kosten post samen met het mooie plattelandsbeeld betaald worden?? Koeien in de weide verhogen het genot van de burgers en is dus net als kunst belangrijk voor de levensvreugde van de bevolking. Daar mag toch wel iets tegen overstaan de boer hoeft dit toch net als de kunstenaar niet gratis te leveren?

 • no-profile-image

  Marco

  Vele boeren kunnen op het ogenblik goed rondkomen. bedoel je hiermee de grote boeren die de grote inkomens toeslagen en de bulktoeslagen van de cooperaties krijgen die door de kleine boeren opgebracht moeten worden.
  Op aangeven van deze zelfde cooperaties en daar moeten wij op wachten. Ik vindt elk idee goed wat meerwaarde opleverd en zeker als dit door een belangen organisatie opgezet wordt. Tevens had ik ook niet verwacht dat U positief was over alles wat de NMV
  doet zoals altijd. Vr gr Marco

Of registreer je om te kunnen reageren.