Redactieblog

294 x bekeken 10 reacties

'Verplicht veehouder inzichtelijkheid antibioticagebruik'

Veehouders moeten verplicht worden om het antibioticagebruik op hun bedrijf inzichtelijk te maken.

Dat vindt de stuurgroep antibioticaresistentie dierhouderij. De commissie Werner presenteerde vandaag haar plannen om het gebruik van antibiotica te verminderen. De meeste veehouders zijn via kwaliteitssystemen verplicht om inzage te geven in hun diergeneesmiddelengebruik. "Maar ook voor de freeriders willen we een sluitend systeem. Dit kan alleen via overheidsregelgeving. We adviseren dan ook om deze transparantie wettelijk verplicht te stellen", zegt voorzitter Jos Werner van de stuurgroep.

De stuurgroep wil het antibioticagebruik reduceren door inzichtelijk te maken hoeveel iedere dierenarts voorschrijft en hoeveel antibioticum er per bedrijf wordt gebruikt. Op basis hiervan kunnen veelgebruikers aangesproken worden op hun gedrag. Indien noodzakelijk kan dit ook leiden tot sancties.

Een onafhankelijke Stichting Diergeneesmiddelen Autoriteit (SDA) gaat toezicht houden op verantwoord en veilig antibioticagebruik. Hiervoor zal een normenlijst ontwikkeld worden . Doelstelling hierbij is dat het gebruik van hoogwaardige antibiotica die ook voor de volksgezondheid een belangrijke rol spelen zeer restrictief gebruikt kunnen worden.

Het voorstel van de sector is aangeboden aan staatssecretaris Henk Bleker van landbouw en het ministerie van volksgezondheid. Beide partijen wilden eerst gezamenlijk overleggen voordat ze met een reactie komen, meldt voorzitter Werner.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  erwin van der wielen

  Voor de varkenshouderij kan MobiPig hiervoor een goed behandelregistratiesysteem aanbieden. Hierbij kunt u per dier volledig het medicijngebruik registreren, tracken & tracen.
  zie voor info www.MobiPig.nl

 • no-profile-image

  knor

  Beste Woubruggenaar, de meeste misbruik van antibiotica vind plaats in humane sector. Resistentie's bij mensen komen vooral uit het buitenland, die meegebracht worden en vele malen erger zijn als de veterinaire mrsa. Ik durf te stellen dat er in sectoren hard wordt gewerkt aan vermindering en ik weet zeker dat er heel veel bedrijven heel zuinig met middelen omgaan omdat het veel geld kost, maar vooral omdat je niet zomaar antibiotica gebruikt en het veel goedkoper is om direkte investeringen te doen waar je met gezondheid er mee vooruit gaat. Gaat je gezondheid vooruit dan ook je techn. resulaten! Misschien moet jij je beter laten voorlichten voordat je conclusies trekt zoals heel veel anderen blaaskaken.

 • no-profile-image

  gert

  Melkveehouders zijn al verplicht om diergeneesmiddelengebruik te registreren

 • no-profile-image

  john

  Doe niet zo hypocriet Esther en kijk eens goed naar je eigen sector voordat je weer gaat wijzen met je vingertje. Wat dacht je van droogzetters en om meteen de wijzen naar de vleeskalveren....zij nemen wel jullei "afvalproducten" af en ja als die niet gezond zijn.......

 • no-profile-image

  patrijs

  Precies Gert,ondanks dat dit moet ,wordt er lekker royaal antibiotica gespoten.
  Dus deze zelf reductie/controle zeker niet bij de veehouders/boeren laten.
  Het is net als bij een alcoholist/drugsverslaafde,deze drinkt slechts 1 biertje en blowt recreatief.
  Sprookjes horen in de Efteling.

  succes

 • no-profile-image

  bart

  de melkveehouders zien beter wat wat hun koeien mankeren dan een huisarts van zn patienten. een boer rommelt niet zomaar met medicijnen hij weet donders goed wat medecijnen kosten

 • no-profile-image

  Han

  Eén ding is zeker deze regelgeving geeft extra werk vanwege de verplichte controle. Of het de resistentie van bacteriën terug dringt is zeer de vraag. Wie voorkomt ht binnen sluipen van resistente bacteriën via goederen en mensen uit verre landen? Wie voorkomt dat via ons riool antibiotica in het milieu terecht komt? Ik ben een groot voorstander van voorzichtigheid met betrijdingsmiddelen (van welke soort dan ook). maar ik zie hier weer één van onze >schijnveiligheden< die de burger het gevoel moeten geven "Den Haag past op slaap zacht".

 • no-profile-image

  esther de Groot

  Als verpleegkundige weet ik inmiddels wel dat de medicatie bij dieren 10 keer beter wordt vastgelegd dan bij mensen. Daar zou meer controle én geld naar toe moeten. De melkveehouders worden opgezadeld met het probleem van het preventief voeren van antibiotica aan kippen en varkens. Ik denk dat men moet kijken naar de vleeskalverensector, daar is het probleem missschien groter.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  De Timmerman moet leren hoe hij timmeren moet. De Metslaar moet leren hoe hij metselen moet. Daarom is het normaal dat de veehouder leert (voorzover hij het nog niet beheerst) hoe hij spuiten moet!!!... Bovendien mogen wij aannemen dat elke normaal functionerende Dierenarts tekst en uitleg geeft (?).

 • no-profile-image

  spuit er uit

  Na heel veel jaren van antibiotica MISBRUIK lijkt er iets te dagen aan de horizon bij deze industrie. Met name in deze hoek is men verantwoordelijk voor de huidige ontstane multiresistentie problemen en MRSA besmettingen in ziekenhuizen. Zandzakken voor de deur en hopen dat je daar niet wordt besmet.
  Voorgestelde Controle lijkt weer op wapengekletter voor de bune.
  afwachten en er bij blijven

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.