5 reacties

Verborgen leed

agd.media
Het aantal stoppers in de land- en tuinbouw is in vijftien jaar niet zo laag geweest als het afgelopen jaar.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek berekent dat tussen april vorig jaar en april dit jaar 880 bedrijven zijn gestopt, een afname van 1,2 procent. Die afname is nog niet de helft van wat de afgelopen jaren gemiddeld is. Dat lijkt een reden tot juichen: er blijft immers een groot aantal bedrijven gewoon overeind. Maar er zit verborgen leed achter de ogenschijnlijk gunstige cijfers van het statistisch bureau. Een deel van de agrarisch ondernemers is gedwongen door te gaan, omdat ze er niet in slagen hun bedrijf aan een collega van de hand te doen.

Dat kan iets zeggen over de staat waarin de bedrijven van de potentiële stoppers verkeren. Maar meer zegt het over de bereidheid van de blijvers om te investeren in uitbreiding en schaalvergroting. Daarin lijkt het enigszins te stokken en dat heeft alles te maken met de economisch onzekere tijden, waarmee we de afgelopen jaren te maken hebben.

Dat het aantal stoppers per week niet meer uitkomt in de buurt van de 30, maar blijft steken op amper 17 is allerminst een reden de vlag uit te steken. Vermindering van het aantal bedrijven is geen doel. Maar als het een teken is van stagnatie, moeten we ons zorgen maken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  George Soros

  Niet Bleeker waakt de dienst uit.Dat doen de de Neslé, Danone etc gesteund door hun kapitaal verschaffers. Dat is dood simpele economie.

 • no-profile-image

  Rode Tomaat

  Wie kan dat eigenlijk wat schelen....?

 • no-profile-image

  Riky Schut-Hakvoort

  Aantal stoppers gedaald in de land-en tuinbouw!
  Het lijkt een bericht om toe te juichen, maar CBS heeft al bedacht dat er enigszins veel leed achter dit bericht kan schuilen.
  Het blijkt immers al jaren dat het landbouwbeleid gericht is op schaalvergroting, innovatie en meer-productie voor nog lagere prijzen. Dit om de multinationals en handelshuizen en retail te behagen. Zo kan verderop in de keten meer winst gemaakt worden en de kosten worden bij de boer neergelegd. De boer(in)moet vergroten, investeren, lenen bij de bank, niet om deze kosten te mogen doorberekenen in de prijs, maar om af te mogen wachten wat zij op deze overvolle vrije wereld-en exportmarkt voor hun met ambacht geteelde producten te mogen ontvangen. De invloed van de boer en tuinder op de prijs in de keten wordt zo steeds kleiner. Coöperatieve systemen heeft men veelal afgeschaft. En daar waar ze nog wel bestaan krijgen de grote afnemers van bv. veevoer een korting en wordt men bij afzet van veel biggen beloond met een meerprijs.
  Zo houdt men de grote bedrijven gevangen in het systeem. Ook banken doen hieraan mee. De tijd dringt dat er iemand opstaat om deze heilloze weg af te keuren. Misschien is onze nieuwe staatssecretaris Bleeker in staat dit systeem te doorzien en als goed christendemocraat een rechtvaardig en sociaal-economisch duurzaam landbouwbeleid in gang te zetten.
  Dat beleid moet recht doen aan de boeren en tuindersgezinnen, zij verdienen het om een eerlijke prijs te krijgen, te kunnen investeren op menselijke maat en behalve een inkomen ook recht hebben op winst en sociale voorzieningen. Want wist u dat meer dan de helft van de boeren zich niet kan permiteren om een premie te betalen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering?
  R.Schut-Hakvoort
  ex-boerin

 • no-profile-image

  boerin a.d.zijlijn

  Helemaal waar Rikie,dit systeem is zo fout dat het niet verwonderlijk is dat er 2000 opvolgers gezocht worden.Ook jammer voor de periferie om de bedrijven heen, die verdienen er ook niets meer aan.

 • no-profile-image

  Han

  Geachte Riky. Ik ben het met je eens dat onze co-op's zich het pak van de multinational hebben aangemeten. Misschien is het antwoord hierop; "Lokaal geproduceerd, lokaal afgezet in co-op vorm samen met lokale retail, natuurbeheer en bevolking. Er is plaats voor een nieuwe benadering van voedsel productie in samenhang met natuur. Ik denk, dat we kunnen leren van de Amerikaanse CSA (community supported agriculture) systeem. Het wordt schoorvoetend geprobeert in Nederland maar dan nog zonder Natuurbeheer. Dit laatste is iets waar de politiek geld in wil steken en dit steken zou ik willen veranderen in investeren in platteland en dat kan niet zonder de boeren.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.