180 x bekeken

Transgene soap

agd.media
Juristen en deskundigen in Brussel en daarbuiten houden elkaar al enkele maanden van de straat met een discussie over de toelating van transgene teelten.

Oostenrijk en Nederland bedachten anderhalf jaar geleden dat het misschien een idee zou zijn om lidstaten meer bevoegdheden te geven bij de toelating van de teelt van transgene gewassen. Op die manier zou er een eind komen aan de immer voortdurende impasse, waarbij de Europese Commissie en de lidstaten elkaar in de greep houden.

Afgelopen zomer presenteerde de Europese Commissie een voorstel, dat de lidstaten in elk geval op papier de bevoegdheid geeft op grond van eigen afweging de teelt van transgene gewassen te verbieden - nadat de Europese Commissie een teelt heeft toegelaten.

Vanaf het begin kreeg het commissievoorstel veel kritiek, vooral omdat de juridische insteek zou rommelen. Weliswaar krijgen lidstaten op papier de ruimte om hun eigen beleid te volgen; in de praktijk kunnen ze daar geen invulling aangeven. Zowel juristen van de Europese Raad van Herman van Rompuy als de rechtsgeleerden van het Europees Parlement maken korte metten met het commissievoorstel.

En nu reageren de pleitbezorgers van de Europese Commissie weer: wij hebben gelijk. Het heeft alle schijn van een juridisch steekspel uitmondt in een transgene soap, die uiteindelijk maar een uitkomst kent: de Europese Commissie gaat transgene teelten toelaten en lidstaten hebben het nakijken.

Of registreer je om te kunnen reageren.