Redactieblog

332 x bekeken 1 reactie

Tien procent dierenartsen principieel tegen Vetcis

Bijna 10 procent van de dierenartspraktijken zijn principieel tegen de invoering van Vetcis, het registratiesysteem voor antibioticagebruik.

Dat blijkt uit een telefonische enquête onder 191 dierenartsenprakijken van de dierenartsenorganisatie KNMvD.

Vetcis is een computersysteem waarin geregisteerd wordt hoeveel antibiotica een dierenarts voorschrijft voor welke diersoorten en bij welke aandoening. Op basis hiervan wordt inzichtelijke welke dierenartspraktijken meer of minder dan gemiddeld voorschrijven. Een op te richten diergeneesmiddelenautoriteit moet op termijn ook dierenartsen kunnen aanspreken of beboeten bij overmatig gebruik van antibiotica.

Een op de drie praktijken, 34 procent, is bezig met aansluiten op Vetcis. 43 procent van de praktijken geeft aan dat ze na druk uit de sector zich zullen aansluiten bij Vetcis, maar dat ze nog geen contract hebben aangevraagd. 7 procent van de dierenartspraktijken zeggen zich ook na druk van de sector niet te willen aansluiten bij Vetcis om logistieke redenen.

De onderzoekers concluderen dat 77 procent van de ondervraagde dierenartspraktijken bereid is om zich uiteindelijk aan te sluiten bij Vetcis. Daarmee dreigt de beoogde doelstelling, waarbij meer dan 98 procent van de dierenartspraktijken aangesloten zou zijn, niet te worden gehaald.

Eén reactie

  • no-profile-image

    bil

    een groep van individuen waar de respondenten blijft naamloos. Honest feedback is encouraged through anonymous surveys as the respondents will not fear any consequences from their responses. Eerlijke feedback wordt aangemoedigd door anonieme enquêtes, zoals de respondenten zal geen gevolgen vrezen van hun antwoorden.

    dus geen kgb

Of registreer je om te kunnen reageren.