Redactieblog

201 x bekeken 5 reacties

'Stimulans om te investeren in duurzame stal valt weg'

Door afschaffing van de groenfinanciering valt een stimulans weg om te investeren in duurzame stallen.

Dat zei Wim Thus, directeur landbouw van Rabobank Nederland vandaag tijdens een bijeenkomst van de Groep Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren van de KNMvD.

Het nieuwe kabinet heeft aangegeven de groenfinanciering te willen stopzetten. "Het is nog niet definitief, maar het zit er wel aan te komen", zegt Thus.

Vooral in de glastuinbouw is veel gebruik gemaakt van deze financiering. "Er zijn periodes dat de helft van de nieuwe glastuinbouwlocaties via groenfinanciering werd betaald", aldus Thus.

Voor de veehouderij heeft de groenfinanciering nog niet veel betekend. "Vorig jaar hebben we het eerste melkveebedrijf via groenfinanciering gefinancierd. De belangstelling voor het product om te investeren in duurzame stallen was nog niet heel groot, maar het was wel een impuls voor de duurzame veehouderij. Het had een vliegwieleffect kunnen hebben. Nu moet de extra impuls om te investeren in duurzame stallen ergens anders vandaan komen", aldus Thus.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Harm

  Met groenfinanciering kan de bank een graantje meepikken. Het is beter om te direkt te subsidieren, dan wordt het beschikbare geld beter benut. Bovendien kan men zo direkter sturen. Groenfinanciering op een duurzamen stal, of direkt een subsidie op de meerkosten maakt voor de boer niets uit. De financiering blijft wel helder, de goedkoopste mag financieren. Maar een bank heeft liever dat de geldstroom via hun loopt, lekker ondoorzichtig met maximaal voordeel voor de bank.

 • no-profile-image

  Frans

  Er wordt geteld: Door afschaffing van de groenfinanciering valt een stimulans weg om te investeren in duurzame stallen.
  Wim Thus,volgens mij ligt dit anders,groenfinanciering heeft veel al betrekking op biologische productie methode en de melkveehouderij.De duurzame intensieve veehouderijsectoren o.a varkens en pluimveehouderijen kunnen hun bedrijven niet groenfinancieren die regeling is er bij de Rabobank niet eens.
  Dat betekent als een intensieve varkenshouder of pluimveehouder een duurzame stal wil bouwen,en de overheid besluit dat er gesneden wordt in de MIA, VAMIL en de EIA ten gunste van de groenfinanciering,dit ten koste zal gaan van de duurzame en milieuvriendelijke varkens en pluimveestallen.Dit is betreuringswaardig de doelstellingen van de overheid en de sectoren zullen niet gehaald worden,sterker nog de duurzame ingeslagen weg bloeid dood,ook het innoverende karakter zal een standstill oplopen en het is bovendien uitermate slecht voor BV Nederland.

 • no-profile-image

  Han

  @Harm. Ookal gaat de subsidie rechtstreeks naar de ondernemer, dan nog heeft de bank baat bij de totale investering die altijd groter zal zijn dan de subsidie. De subsidie kan het net aantrekkleijk maken om te investeren en een lening / hypotheek af te sluiten bij onze vriend Rabo. Zo zie je dat >duurzaamheid< voor de bank echt >duurzaam< is m.a.w. de bank verdient er aan en vergroot zijn kansen op de geld markt, of ook voor de boeren geldt dat >duurzaam< de winstgevendheid en de kans op een lang leven garandeert is voor mij een vraag.

 • no-profile-image

  ik snap

  Waarom weer op stallen betrekken als het over kassen blijkt te gaan? Veehouders hebben dus nauwelijks gebruik gemaakt van deze "stimulans", waarom zou er dan in negatieve zin iets veranderen als deze "stimulans" wegvalt?

 • no-profile-image

  freek

  dat de rabo nog tijd heeft om rente te berekenen ze zitten elke dag in een nieuwe bijeenkomst, vergadering of denktanks en spreekbeurten

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.