Redactieblog

Schade door wateroverlast valt mee

De schade als gevolg van de grote hoeveelheden neerslag in Zuid-Nederland valt mee.

Dat blijkt uit een telefonische rondgang langs waterschappen, verzekeraars en landbouworganisaties.

"Het aantal schades is heel beperkt. Er zijn wel enkele incidenten waar schade is ontstaan", zegt een woordvoerder van de Limburgse Land- en Tuinbouworganisatie LLTB. Bij een rozenkweker in Baarlo ontstond schade doordat de kas onder liep. Ook bij een fruitteeltbedrijf ontstond schade als gevolg van de overmatige regelval. In Roosteren liep de mestkelder van een varkensbedrijf vol.

"De erosie in Zuid-Limburg is beperkt gebleven. De maatregelen die worden genomen om erosie in het heuvelland tegen te gaan blijken effectief", aldus de LLTB. Bij veel bedrijven is wel sprake van wateroverlast doordat percelen onder water staan. "De meeste gewassen zijn inmiddels van het land, waardoor de schade mee valt", alsdus de woordvoerder.

In Noord-Limburg wordt het hoge waterpeil van de Maas morgen verwacht. "De situatie is niet zodanig dat we extra actie moeten ondernemen. Het hoge waterpeil van de Maas is geen probleem. Het waren meer de beken die het regenwater niet snel genoeg naar de Maas konden afvoeren die voor problemen zorgden", aldus LLTB.

"Het hoogste peil is in ons stroomgebied voorbij. We verwachten niet dat er nog problemen zullen ontstaan", aldus een woordvoerder van het waterschap Roer en Overmaas. Het waterschap meldt dat er wel percelen onder water hebben gestaan. Ook werd een manege in Geleen getroffen door het hoge water. Daar moesten de paarden worden geëvacueerd. Het waterschap heeft geen percelen onder water moeten zetten als buffer. "Wel zijn de regenwaterbuffers die we hebben optimaal benut."

In Noord-Brabant is de schade volgens ZLTO eveneens beperkt. "De meeste gewassen zijn van het land, op een enkel perceel aardappelen en mais voor CCM na", aldus een woordvoerder van ZLTO.

Verzekeraar Interpolis kreeg nauwelijks schademeldingen binnen. "Alleen van een aantal overgelopen goten en zeer beperkte stormschade. Door de waarschuwingen voor het weer hebben ondernemers mogelijk maatregelen genomen om schade te voorkomen", zegt een woordvoerder van Interpolis.

Of registreer je om te kunnen reageren.