1 reactie

Rutte: VWS niet per se regie bij nieuwe dierziekte

Bij een nieuwe uitbraak van een op de mens overdraagbare dierziekte neemt niet per definitie het ministerie van volksgezondheid (VWS) het voortouw.

Dat stelt premier Mark Rutte (VVD) in reactie op het rapport van de commissie-Van Dijk over de aanpak van Q-koorts.

In een persconferentie na afloop van het wekelijkse bewindsliedenoverleg zei hij dat de commissie terecht concludeert dat toenmalig VWS-minister Ab Klink de regie had moeten hebben over de bestrijding van Q-koorts tussen 2005 en 2010. Dit betekent volgens Rutte echter niet dat ook bij een nieuwe dierziekte-uitbraak het ministerie van volksgezondheid als eerste aan zet is.

"We moeten oppassen met op voorhand te zeggen dat het ene departement boven het andere gaat", zei de premier. "Het zou maar net zo zijn dat het handig is dat een ander ministerie het voortouw neemt. Infrastructuur bijvoorbeeld, omdat de aanvoer van goederen belangrijk is."

Daarmee legt het kabinet een belangrijke aanbeveling van de commissie-Van Dijk naast zich neer. De conclusies over de fouten die de afgelopen jaren zijn gemaakt, deelt Rutte wel. Ook wordt de VWA op grotere afstand van de ministeries geplaatst.

Eén reactie

  • no-profile-image

    slachtoffer

    Toch wel een vreemd standpunt. Men deelt de mening van de commissie over de Q-koorts en vervolgens pleit men om op de gewone voet verder te gaan. Is dus de volksgezondheid toch minder belangrijk begrijp ik. Als er binnenkort weer iets gebeurd heeft men nu al een excuus als er niet kordaat gehandeld wordt. Men zal zich verschuilen achter de mening van Rutte dat b.v. ook infrastructuur i.v.m. aanvoer goederen belangrijk is.Het zal je familielid maar zijn die slachtoffer is van dit rekbaar begrip

Of registreer je om te kunnen reageren.