Redactieblog

303 x bekeken 2 reacties

'Patiënt ontbreekt in Q-koortsrapport'

De patiënt ontbreekt in het brede onderzoek naar de aanpak van Q-koorts van Gert van Dijk.

Dat zegt Mariet Paes, directeur Provinciale Raad voor de Volksgezondheid en Maatschappelijk Zorg in Noord-Brabant. De evaluatie heeft zich vooral op het landelijke beleid geconcentreerd en er zijn geen patiënten geïnterviewd. "We missen het patiëntenperspectief in dit rapport. De punten die vooral door patiënten naar voren gebracht zijn in óns rapport krijgen in het landelijke géén aandacht, zoals het ontbreken van goede behandelmogelijkheden voor patiënten met langdurige vermoeidheidsklachten en de moeizame en trage besluitvorming rond het inzetten van een humaan vaccin", zegt Paes. Ze refereert aan het Brabantse onderzoek naar de aanpak van Q-koorts dat in september werd afgerond.

Ook mist Paes de aandacht voor financiële consequenties van de ziekte voor patiënten, en de niet altijd goed verlopende samenwerking tussen verschillende gezondheidssectoren. Paes is positief over de conclusies van het onderzoek van Van Dijk. Hij concludeerde dat bij een uitbraak van een zoönose volksgezondheid de leiding krijgt bij de bestrijding.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  H(enk) Grooten

  Terecht merkt Mariet Paes op dat de patiënt wordt vergeten. Was ook aanvankelijk verbaasd, maar moet nog wachten op de uitkomst van onderzoek door een andere commissie. Wil wel al meegeven dat de gevolgen voor de agrariër, de geitenhouders niet in de beschouwing worden meegenomen. Als dierenarts blijft voor mij onduidelijk waarom een besmet bedrijf niet volledig werd geruimd en schoongemaakt zoals met alle aangifteplichtige ziektes te doen gebruikelijk is. Ondanks vaccinaties zitten besmette bedijven met de resterende geiten opgezadeld met een fokverbod, dus ook tzt opruimen zonder voldoende zekerheid dat de alomvoorkomende bacterie verdwenen is. Mij bekruipt het gevoel dat de ingeslagen strategie 'voor de tribune' was/is en zo min mogelijk overheidsgeld mocht kosten, hetgeen op termijn toch zal blijken

 • no-profile-image

  niet

  600000 doden per jaar door meeroken!!!!!!!!!!!
  Zal meneer de Vries wel heel snel weer op twitter te zien zijn

Of registreer je om te kunnen reageren.