PBL: meer beloning voor bijdrage aan natuur en milieu

Om in 2020 alle kabinetsdoelen voor natuur, milieu en landschap te halen is naar schatting één miljard euro aan betalingen aan boeren nodig.

Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een rapport over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Problemen zoals klimaatverandering en aantasting van de biodiversiteit kunnen volgens de onderzoekers alleen effectief worden aangepakt in samenwerking met de land- en tuinbouw. De overheid kan dan ook om niet specifieke beloningen aan boeren, stelt het PBL. Dit kost jaarlijks 0,7 tot 1,1 miljard euro en zou door het GLB kunnen worden gefinancierd. Agrarisch natuurbeheer is daarbij van groot belang; de sector heeft hier al ervaring mee en er bestaat draagvlak voor bij ondernemers.

Die oproep van het PBL is opvallend. Nog geen twee maanden geleden, bij de presentatie van de jaarlijkse Balans van de Leefomgeving, suggereerde PBL-directeur Maarten Hajer nog het budget voor agrarisch natuurbeheer te decimeren en het vrijgekomen geld in te zetten voor de versterking van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

Of registreer je om te kunnen reageren.