Redactieblog

502 x bekeken

'Oostvaardersplassen risicogebied westnijlvirus'

De Oostvaardersplassen zijn een mogelijk hoog-risicogebied voor de verspreiding van het westnijlvirus in Nederland.

Dat concluderen onderzoekers van de Wageningen UR en het RIVM. In de Oostvaardersplassen worden veel verschillende soorten muggen gevonden en er komen veel trekvogels. Deze trekvogels zijn deels afkomstig uit gebieden in Afrika en Centraal Europa waar het westnijlvirus voorkomt.

In het onderzoek zijn dertien verschillende muggensoorten aangetroffen. Hierbij is ook een muggensoort gevonden die normaal alleen in het Middellandsezeegebied voorkomt. Elf van de dertien soorten zijn potentiële vectoren (overdragers) van virussen. Zeven muggensoorten die in de Oostvaardersplassen voorkomen kunnen ook westnijlvirus overdragen. Het virus werd in het onderzoek, dat in 2009 werd gedaan, nog niet aangetroffen.

Westnijlvirus kan schadelijk zijn voor mensen, paarden en vogels. Het virus kan dodelijk zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.