184 x bekeken 1 reactie

(On)betrouwbare overheid

agd.media
Staatssecretaris Henk Bleker heeft vlak na zijn aantreden niet alleen piketpalen geslagen.

Hij zette meteen een hek om het natuurbeleid: tot hier en niet verder. Er kan en mag nog van alles, maar laat het geen geld kosten. De bewindsman krijgt het verwijt dat hij representant is van een onbetrouwbare overheid. Want alle afspraken die provincies gemaakt hebben met de overheid, lijken opeens op losse schroeven te staan.

Bleker wil de term onbetrouwbaarheid niet horen. Hij betrekt de kwalificatie op de persoon van de staatssecretaris, terwijl het niet over hem gaat, maar om de overheid die hij vertegenwoordigt. Provincies hebben gelijk als ze zeggen dat de rijksoverheid de afspraken niet (volledig) nakomt over investeringen in het landelijk gebied.

De overheid wil zaken uit handen geven aan de provincies. Als het er echter op aan komt, blijken Tweede Kamer en ministerie de teugels toch strak in handen te houden. Op die manier komt van decentralisatie ook niet veel terecht.

Hoe staan Blekers piketpalen er over vier maanden bij, als beter in beeld is welke gevolgen de ingreep van de staatssecretaris heeft? Een ding is duidelijk: op meer geld hoeven de lagere overheden niet te rekenen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    h.martens

    dit had jaren eerder moeten gebeuren.natuurbeleid gaat veel te ver.

Of registreer je om te kunnen reageren.