479 x bekeken 11 reacties

'Niet onteigenen voor natuur'

Er komt hoogstwaarschijnlijk een verbod op onteigenen van grond voor natuurdoeleinden.

Tweede Kamerlid Ger Koopmans (CDA) zal hiervoor maandag een voorstel indienen, dat op steun van een meerderheid van de Kamer kan rekenen.

Volgens Koopmans past onteigening niet in de aanpak van het nieuwe kabinet, dat juist wil bezuinigen op natuur. Helma Lodders (VVD) wil daar ook een einde aan en denkt het voorstel te zullen steunen. Hetzelfde geldt voor PVV’er Richard de Mos. Wel benadrukken de twee dat hun steun afhankelijk is van de precieze tekst van het plan, dat zij nog niet hebben gezien.

Nu geldt dat provincies 10 procent van de gezamenlijk voor natuur aangekochte grond door onteigening mogen verwerven. De Kamerfracties van CDA en VVD is dat altijd een doorn in het oog geweest, maar konden tot nu toe geen meerderheid vinden voor een verbod op onteigening. Bovendien was oud-landbouwminister Gerda Verburg daar tegen.

Of het kabinet het voorstel van Koopmans gaat uitvoeren, moet nog blijken. Eerder zijn wel de doelstellingen voor de Ecologische Hoofdstructuur teruggeschroefd. Zo heeft staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) de robuuste verbindingszones geschrapt en het ruimtelijk beleid van de provincies nagenoeg stilgelegd. Anderzijds kan een verbod op onteigening de aanleg van Natura 2000 bemoeilijken, en dat is een Europese verplichting.

De Raad voor het Landelijk Gebied stelde twee jaar geleden dat onteigening vaak het enige middel is om boeren een goede prijs te bieden en pleitte ervoor het juist vaker te gebruiken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Marickenland schijn EHS voor huizenbouw

  Ik juig de ontwikkeling toe! Wij zijn zelf slachtoffer van zogenaamde natuurontwikkeling EHS. Terwijl in hetzelfde gebied 950 huizen worden gebouwd! En ze willen ons onteigenen voor natuur, wie snapt het nog??
  De overheid staat zich zelf toe te stelen met onteigening voor natuur van de veehouder en dan zelf huizen bouwen in het hetzelfde gebied!!!!! Terwijl wij al zorgen voor natuur met koeien in de wei in de randstad!

 • no-profile-image

  goedgelovig

  Voor boeren of grondbezitters in de EHS is onteigenen de beste oplossing, liever vandaag dan morgen. Verkopen lukt nu immers al niet meer en uitbreiden of zelfs gewoon doorboeren wordt bijna onmogelijk. Gegroet.

 • no-profile-image

  H.Laros

  In reactie op 8 van 8. onteigening stoppen moet wel in combinatie met opheffing van beperkingen.Het kan niet zo zijn dat plannen het ondernemerschap lam leggen . We zetten alle stoplichten ook niet gelijk op groen als we ze niet meer nodig achten maar we halen ze weg !!!!!!!!

 • no-profile-image

  Mvr.de Boerin

  !!EINDELIJK STOPT DE GROENE LEUGEN!!

 • no-profile-image

  boer

  Super! En nu direct doorpakken: verklaren dat al het open landschap natuur is, zodat nooit meer akkerland en weiland onteigend wordt door die ***ambtenaren die allemaal denken dat ze goed bezig zijn omdat ze Nederland 'mooi' gaan maken. Achterhaalde denkwijzes betaald van onze belastingcenten.

 • no-profile-image

  adrie mieras

  een goede zaak dat de millieumaffia aangepakt wordt ze kunnen die dwazen niet hard genoeg aanpakken clubjes als de Z M F moeten ze gewoon verbieden en toch zeker geen susidie meer geven

 • no-profile-image

  gert

  stop de natuurverdwazing !

 • no-profile-image

  ondeskundig bezitter van ehs grond;maar

  alle landbouwgrond die in nederland een natuurfunctie krijgt(middels aankoop via onteigening of door de boer een natuurbeheervergoeding tegeven)is een regelrechte intensievering van de overblijvende landbouwgronden.
  als dit verantwoord is dan kan dat.
  ik kan daar niet op antwoorden want ik weet het niet en ben niet bevoegd om het te weten.

 • no-profile-image

  Henk

  In tegenstelling tot de andere reacties hier denk ik dat eigenaren binnen toekomstige EHS zich juist zorgen moeten maken. Met het onteigeningsinstrument kan juist een verplaatsing op weg worden geholpen d.m.v. schadeloosstelling en dat komt nu daarmee op losse schroeven komt te staan. Kortom als ondernemer heb je de kans als enigste te blijven zitten in EHS, op financiele gronden niet te kunnen verplaatsen, rondom je al verkochte natuurpercelen en zonder kans op bedrijfsuitbreiding.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Wat is het verschil daar zijn ze nu achter aan het komen...dat is er niet of wel gewone landbouw kun je zien natuur zie je niet op de meeste plekken een grote brandnetel of distelzooi. Ik hoor mensen nooit zeggen oooh wat mooi daar die distels wel oh kijk daar die koeien rennen .

 • no-profile-image

  Antonio

  Natuurliefhebbers en milieubeschermers hebben nog steeds niet door dat het aanleggen van 1 hectare natuur hier ervoor zorgt dat elders op de wereld 3 hectare gekapt moet worden omdat toch iedereen moet blijven eten. Lekker slim bezig!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.