1 reactie

Natuur niet koppelen aan GLB

Natuurregelgeving mag niet aan het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) worden gekoppeld.

Dat vinden Ger Koopmans (CDA) en Richard de Mos (PVV), die daar gisteren bij de begrotingsbehandeling van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie een motie over indienden.

De twee Kamerleden reageren daarmee op de vorige week gepresenteerde voorstellen van Eurocommissaris Dacian Ciolos. De Roemeen wil landbouw- en natuurbeleid wat meer met elkaar verknopen. Koopmans en De Mos zijn daar mordicus tegen en stellen dat de agrarische sector zich niet mag laten kapen door ‘milieugoeroes’.

Koopmans deed samen met Elbert Dijkgraaf (SGP) ook een voorstel om de investeringsregeling voor jonge boeren tot 2015 te handhaven en alle goedgekeurde aanvragen te honoreren. Met Janneke Snijder (VVD) diende de CDA’er een motie in om regels voor archeologisch onderzoek bij grondwerkzaamheden te versoepelen.

Grote aanpassingen van de begroting komen er niet. Wel gaf minister Maxime Verhagen aan boeren vrij te stellen van de informatieplicht bij graafwerkzaamheden tot 40 centimeter. Daarvoor is een wetswijziging nodig. Totdat dat is geregeld, wordt het niet nakomen van deze regels gedoogd. Kaartmateriaal wil Verhagen gratis beschikbaar maken.

Veel door de Kamer ingediende voorstellen zullen het echter niet halen (afschaffing van de veehouderij), of zijn weinig concreet (oproep tot onderzoek naar de positie van de Voedsel en Waren Autoriteit). Daarnaast werden er moties ingediend die het brandgevaar in stallen moeten verminderen, streekproducten beter beschermen en de mededingingswetgeving aanpassen.

Of het amendement van PvdA en SP voor een noodfonds voor de nertsenhouderij het gaat halen, moet nog blijken. Hetzelfde geldt voor een motie van beide partijen dat oproept tot een voorlopig verbod op uitbreidingen in die sector. Omdat het debat na middernacht niet was afgerond, heeft staatssecretaris Henk Bleker nog niet op de moties kunnen reageren. Dat doet hij vandaag schriftelijk.

Lees ook deze berichten over de begroting:
Definitief plan aanpak stikstof uitgesteld
Nog geen privatisering Dienst Regelingen
Verhagen geeft vrijstelling voor melding grondbewerking

Eén reactie

 • no-profile-image

  rose both

  Het probleem met het natuurbeleid en het GLB,of welke andere tak van sport ook is dat het natuurbeleid eigenlijk helemaal niet weet waarover het praat.
  Er wordt almaar over zeldzame soorten gesproken die beschermd moeten worden, door grondverwerving.
  Zo worden miljarden uitgegeven voor de aanschaf van honderdduizenden ha. s grond, die vervolgens bevolkt worden door zeer algemene soorten .Het netto resultaat is dat de overheid grootgrondbezitter is geworden, terwijl duizenden mensen van hun grond zijn " bevrijd", en dus ook de arbeidskrachten zijn verdwenen waarmee het systeem om zeep is geholpen dat ons waterland eeuwenlang stabiel en overeind heeft gehouden.
  En nu komen we erachter dat we links en rechts worden ingehaald door de ontwikkelingen in de wereld die ons terugwerpen op wat we zijn. Een streepje grond, een deltagebiedje aan zee, dat door de gasbel en door de handel welvarend werd, dankzij de opkomst van de VS. Maar dat nu weer teruggeworpen wordt door de opkomst van nieuwe wereldmachten, en derhalve de verlegging van de handelsstromen.
  De gasbel blijft niet eeuwig; de toekomst wordt vooralsnog gekleurd door vergrijzing.

  We gaan een toekomst tegemoet waaraan het natuurbeleid is voorbijgegaan. Maar misschien kunnen we weer hout gaan telen en vergassen.
  Komt Staatsbosbeheer weer toe aan zijn kerntaken.

Of registreer je om te kunnen reageren.